Fortsätt till huvudinnehåll

Använda smicker för att få det man vill ha

Matt 22:15-22 Då gick fariseerna och överlade om hur de skulle kunna fälla honom för något som han sade. De sände till honom sina lärjungar tillsammans med herodianerna, som skulle säga:" Mästare, vi vet att du är ärlig och ger en rätt undervisning om Guds väg och inte tar parti för någon utan behandlar alla lika. Säg oss nu: Vad anser du? Är det tillåtet att betala skatt till kejsaren eller är det inte tillåtet?" Jesus märkte deras ondska och frågade:"Varför försöker ni snärja mig, ni hycklare? Visa mig det mynt som man betalar skatten med." De räckte honom en denar, och han frågade dem:"Vems bild och inskrift är detta?" De svarade:"Kejsarens". Då sade han till dem:"Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren, och Gud det som tillhör Gud." När de hörde detta, blev de mycket förvånade. Och de lämnade honom och gick sin väg.

Jesus var inte rädd för att hamna i konflikt när han visste att han måste säga det han behövde få sagt. Nu hade Jesus än en gång talat om något som satte fariséerna i dålig dager och därför gick de och överlade om hur de skulle kunna fånga honom i något ord som han sade.

Bo Giertz skriver så här angående vers 15:
Motståndarna har gillrat en fälla. De försöker ställa sig in och använder en metod som i alla tider varit gångbar. De berömmer sitt offer för hans mod och frispråkighet och hoppas att han nu skall låta sig luras att försöka leva upp till det som gjort honom så populär. Tydligen hoppades de på ett ord som sen kunde föras vidare till myndigheterna som bevis på revolutionär propaganda. Skulle han tvärtom säga, att man bör betala den förhatliga skatten, så hade han i varje fall förverkat sin popularitet. 
Studiebibeln skriver så här angående vers 17:
Det var tre slags skatter judarna skulle betala vid den här tiden: En grundskatt bestod av tiondelen av säden och en femtedel av oljan och vinet som man producerade, en inkomstskatt, en procent av inkomsten, en huvudskatt (ett fast belopp per huvud). Denna sistnämnda skall skulle betalas av alla män mellan 14 och 65 år och av alla kvinnor mellan 12 och 65 år. Den utgjordes av en denar och är den skatt som avses här.
Fariséerna var ivriga motståndare till denna beskattning, medan herodianerna var för den. Om Jesus sade att man skulle betala skatten, skulle han få fariséerna och en stor del av folket emot sig. Svarade han att man inte skulle betala den, skulle romarna arrestera honom som uppviglare. Oavsett vad han svarade, var det meningen att han skulle fällas genom det han sade.
Jag tror att vi alla har mött personer som försökt ställa sig in hos oss för att kunna snärja oss i något som vi säger. De har baktankar med sitt smicker och vill bara oss ont. Vi måste akta oss för de som talar smicker. Kanske har också du och jag använt smicker med det syftet att göra någon illa eller kanske för att tillskansa oss något som vi vill ha. 

Så här säger bibeln om smicker:
Ps 5:9 For there is no faithfulness in their mouth; their inward part is very wickedness; their throat is an open sepulchre; they flatter with their tongue.
På svenska har det översatts på ett annat sätt.
"Ty vad deras mun talar kan ingen lita på, deras inre är fördärv, en öppen grav är deras strupe och sin tunga gör de hal.
Ps 78:36 Nevertheless they did flatter him with their mouth, and they lied unto him with their tongues.
Svenska:
"De försökte bedra honom med sina ord, de ljög för honom med sin tunga."
Jesus kallar dessa män för hycklare, skådespelare; någon som säger något men menar någonting annat. Man kan också säga en lögnare, någon som far med osanning. De hade andra motiv med vad de sade men Jesus såg igenom dem.

Jesus svarade dem, "Ge då kejsaren det som tillhör kejsaren, och Gud det som tillhör Gud." De hade grävt en grop för Jesus men Jesus såg den och gick förbi den medan de onda själva ramlade ner i den.

Låt oss lära oss av denna berättelse om Jesus och dessa hycklare att inte försöka använda smicker för att få det vi vill ha, vad det än må vara.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag

En ukrainsk hjältinna

  I går fick jag ett samtal från Irina (He Ping). Som vanligt var det glada tillrop och tacksamhet till Gud som formligen sprutade ut från henne. Patrick! Pastor! Patrick!  Först vill jag bara berätta för er litegrann om denna färgstarka kvinna. Gud hade lagt Kina på hennes hjärta när hon var 17-18 års åldern. Men hur skulle hon, som kommer från en liten by i centrala Ukraina få en möjlighet att flytta till Kina? Efter nästan 10 år hörde hon talas om en missionskonferens som vi höll i Vladivostok. Hon skrev och frågade om hon fick komma. "Självklart," sa vi. Vi kände ju inte till hennes situation. Det visade sig att hon inte hade några pengar för att köpa en tur och retur biljett från Kiev-Vladivostok. Då sålde hon mycket av sina tillhörigheter men det saknades fortfarande pengar. Då gav hennes bästa vän henne 100$. Till slut kunde hon köpa en biljett men det räckte endast till biljett, Kiev - Moskva, Moskva - Vladivostok.  För att göra en lång historia kort, (hon håller på a