Fortsätt till huvudinnehåll

Den sista tiden innan tidens slut.

Läran om den yttersta tiden, "Eskatologi" är ju ett väldigt omfattande och svårt ämne och därför kommer jag inte att skriva utförligt om detta. Men i min bibelläsning har jag kommit till Matteusevangeliet kapitel 24 och därför vill jag skriva ner några tankar om detta. 

Först måste jag väl säga att förut hörde man ganska mycket undervisning om den yttersta tiden och Jesu andra tillkommelse men numer hör man inte många predikningar om detta. Detta är på ett sätt konstigt eftersom vi är närmare slutet idag än vi var då, logiskt sett. Det är också allvarligt eftersom när vi läser t.ex 24 och 25 kapitlet från Matteusevangeliet ser vi att slutet är mycket nära och kanske det kommer mycket snart. Nu till texten: 

Matt 24:1-14 När Jesus lämnade templet och var på väg ut, kom hans lärjungar fram och visade honom på tempelbyggnaderna. Men han sade till dem: "Ni ser allt detta. Amen säger jag er: Här skall inte lämnas sten på sten. Allt skall brytas ner." När Jesus sedan satt på Oljeberget och lärjungarna var ensamma med honom, gick de fram till honom och frågade:"Säg oss:När skall detta ske, och vad blir tecknet på din återkomst och den här tidsålderns slut?" Jesus svarade dem:"Se till att ingen bedrar er. Ty många skall komma i mitt namn och säga:Jag är Messias, och de skall leda många vilse. Ni kommer att höra stridslarm och rykten om krig. Se då till att ni inte blir skrämda. Ty detta måste hända, men därmed har slutet ännu inte kommit. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det skall bli hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra. Men allt detta är bara början på 'födslovåndorna'. a Då skall man utlämna er till att misshandlas och dödas, och ni kommer att bli hatade av alla folk för mitt namns skull. Och då skall många komma på fall, och de skall förråda varandra och hata varandra. Många falska profeter skall träda fram och bedra många. Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta. Men den som håller ut intill slutet skall bli frälst. Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma."



Jesus hade varit i Templet för sista gången och lärjungarna ville att Jesus skulle beskåda det byggnadsverk som under denna tid räknades som ett av världens underverk. Men Jesus sade något som var en omöjlighet, mänskligt sett, "detta tempel skulle förstöras." Historien säger också att ungefär 40 år efter det att Jesus sagt dessa ord, utplånades detta tempel. 

Efter detta, kom de till Oljeberget och lärjungarna ställer 3 frågor till Jesus: När skall detta ske? Vad blir tecknet på Jesu återkomst? Vad blir tecknet på denna världsålders slut? 

Svaret på deras första fråga om Templets förstörelse kan man läsa mer utförligt i Lukas 21:12-24. 

Tecknen som visar på Jesu andra tillkommelse kan man läsa i Matteusevangeliet 24:4-26, 32-37. 

Tecknen som kommer före tidens slut hittar vi i Matt 24:27-31, 40-51; 25:1-46. 

Ordet "återkomst" (parousia), förekommer bara i detta kapitel i evangelierna (v. 3,27,37 och 39), men i övrigt ofta i NT (24 gånger). Det var det ord man i allmänhet använde för att beskriva att en guvernör kom till sin provins eller en konung till sitt folk. I allmänhet stod det för ankomst i auktoritet och makt (Studiebibeln). 

Verserna 4-14 talar om hela tiden fram till Jesu andra tillkommelse. 

"Se till att ingen bedrar er. Ty många skall komma i mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall leda många vilse." Dessa ord, "se till" är blepō och har betydelsen: att se, urskilja, att vända ögat till något för att se. 

Min förståelse av detta är att aktivt försöka urskilja och se till att ingen bedrar oss. Jesus säger både här i vers 5 och i vers 11 att många kommer att komma: en del kommer att utge sig för att vara Messias (inte nödvändigtvis använda sig av det namnet men för att vara en messiasgestalt) och andra kommer att vara falska profeter och Jesus säger att många kommer låta sig luras och ledas vilse. 

För oss troende är det enklare att urskilja någon som utger sig för att vara Messias än att kunna se någon som är en falsk profet. De som utger sig för en typ av Messiasgestalt kommer vanligtvis inte utifrån våra led eftersom de flesta troende inte skulle ta emot en sådan person. Det kan vara typ, en person som Maritreya som de som predikar New Age väntar på. 

En falsk profet i denna kontext har mest sannolikt räknats som en av oss, som en i församlingen. Det är de som utger sig vara Guds profeter, predikanter, talesmän/kvinnor men som i själva verket har sin egen agenda. De har falska motiv för sitt arbete. Falska motiv kan ju vara många olika saker men oftast är det ju makt, pengar och sex som står på agendan. 

De falska profeterna är de som "predikar det folk vill höra," "de kittlar folk bakom öronen för att ställa in sig," så att människor börjar se upp till dem och kanske ge pengar till deras "ministry." De predikar oftast inte omvändelse, efterföljelse, självförnekelse och annat som kan tänkas vara för hög tröskel för att människorna skall komma. 

Vi ser många sådana "falska profeter" idag och det är många som följer dem och kommer på deras möten. Men vad vi kan fråga oss är: är de Kristi efterföljare? Håller de de bud som Jesus befallt? 

Det är många som följer dessa och blir både bedragna och vilseledda. 

Sedan säger Jesus att början på "födslovärkarna" eller som Levande Testamentet säger bara början till de fasor som kommer kommer att vara: stridslarm och rykten om krig. Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike. Hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra. 

Är inte detta vad vi ser och hör om idag? Vi hör ryktas att Ryssland är på väg att gå i krig mot Skandinavien. Vi ser på TV och läser om krigen som pågår i Ukraina, Sydsudan, Nigeria, Israel, Syrien och andra länder. 

Vi hör om det fruktansvärda som händer med våra bröder och systrar i Syrien och andra platser där islamistiska fundamentalister torterar, lemlästar, våldtar och dödar dem för att de tillhör Jesus. 

Vi hör om hur miljontals människor lider av hungersnöd. Enligt www.wfp.org lider 795 miljoner brist på mat. Asien är den plats där flest människor lider av hungersnöd. 

Bara under 2015 har det varit 29 jordbävningar (1 januari-23 juni). Vi har alla hört om den fruktansvärda jordbävningen som hände i Nepal i april i år där mer än 6,000 människor dog och flera tusen är fortfarande inte hittade. Tusentals människor har fått sin egendom förstörd. 

Detta som vi sker hända är bara början födslovärkarna: födslovärkar är något som föregår födseln så vi kan förstå bilden som Jesus säger att det som händer under födslovärkarna är bara början till många fler fasor och förskräckligheter som kommer att hända.

"Se då till att ni inte blir skrämda." Jesus försöker trösta oss och säga att vi inte skall skrämmas och förlora besinningen.  Dessa saker måste hända innan Jesus kommer tillbaka. 

Det är skrämmande att leva i den tid vi nu lever i om man vill leva nära Jesus och följa Honom varthelst han leder och Bibeln lovar inte att det kommer att bli bättre utan faktiskt sämre men Jesus försöker säga till oss att inte låta dessa saker skrämma oss. 

"Då skall man utlämna er till att misshandlas och dödas, och ni kommer att bli hatade av alla folk för mitt namns skull. Och då skall många komma på fall, och de skall förråda varandra och hata varandra." 

Det kommer, tror jag, och det har redan börjat när även vi troende i Sverige får möta förföljelse på grund av att vi följer Jesus. Jag vet inte om vi kommer att få utstå misshandel och död här i Sverige men detta är ju något som händer runt om i världen. 

Dessa siffror kommer från Open Doors: Varje månad: dör 322 kristna för deras tro, 214 kyrkor förstörs, 772 olika typer av våld sker mot kristna. 

Vi hör om kristna som dör dagligen i NK. 

Men detta drar närmare oss ju mer tiden går mot sitt slut. I förra veckan dog en armenisk pastor i Syrien av en bomb som briserade. Våra nära svenska vänner som satt fängslade i Syrien under 1.5 år men nu är hemma. 

Jesus säger att vi kommer att bli hatade av alla folk för hans namns skull. Detta betyder ju inte av alla människor men jag skulle vilja säga alla världssystem. Kommunism, socialism, islamism, och alla andra ismer går i opposition mot Kristus och de som tillhör honom. Vi blir förföljda på grund av att vi tillhör honom och bekänner oss till honom.

"Och eftersom laglösheten tilltar, kommer kärleken att svalna hos de flesta (men inte hos alla, min anmärkning". 

När jag växte upp i Piteå, Norrbotten hörde man nästan aldrig om något våldsbrott i Sverige. Det var kanske ett par mord man hörde talas om skedde i Sverige. Men idag hör man om våld och mord varje dag. Det har även kommit närmare. I Piteå (bor ju inte där nu) var det två ungdomar som kom i bråk med en tredje på en pub i vintras och skar av honom halsen, bara så där. Detta skulle aldrig ha hänt för 15-20 år sedan men nu sker det hela tiden. 

Jag tror faktiskt att kärleken har redan svalnat hos de flesta. Men som sagt, inte hos alla. Därför vill jag uppmana oss att dra närmare Jesus och be honom förändra vårt hjärta och ödmjuka oss. Om vi bevarar vårt hjärta mjukt och fullt av kärlek till Gud och vår medmänniska tror jag faktiskt att vi kommer att hålla ut intill slutet och bli frälst.

"Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma." 

Här säger Jesus att när alla folk (inte alla människor), men etniska folkgrupper hört evangeliet om riket, först då kommer slutet att komma. 

Detta är hans löfte till oss: Slutet kommer när representanter från alla folkslag har hört evangelium. 

I Uppenbarelsebokens sjunde kapitel ser vi detta löfte vara uppfyllt: Därefter såg jag, och se:en stor skara som ingen kunde räkna, av alla folkslag och stammar och länder och språk. De stod inför tronen och inför Lammet, klädda i vita kläder och med palmblad i händerna. Och de ropade med hög röst: "Frälsningen tillhör vår Gud, honom som sitter på tronen, och Lammet (Upp 7:9-10). 

Idag säger Joshuaproject att av cirka 16,000 folkgrupper har fortfarande 6,657 fortfarande inte fått evangelium (www.joshuaproject.net). 

Är det då vårt ansvar att göra något åt detta? Ja! Var och en av oss har ansvar att gå, ge och sända. Den organisation som jag arbetar med, IBRA, försöker göra något åt detta. Inte bara vi men hundratals församlingar och missionsorganisationer från världens alla hörn försöker påskynda Herrens ankomst. 

Vad jag vill säga är att även om Jesus inte utlovar "guld och gröna skogar" så kan du och jag göra något istället för att bara dras ned i negativitet och passivitet och tänka att det är så jobbigt. Vi kan göra något! Det var en predikant som sa, "du kanske inte kan förvandla världen men du KAN förvandla världen för en människa." Om du och jag, står upp tillsammans i denna tid så kan vi göra en förändring i din stad, i Sverige, Europa och världen. Det finns många Fridens Personer (Lukas 10) som väntar på oss. 






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag

En ukrainsk hjältinna

  I går fick jag ett samtal från Irina (He Ping). Som vanligt var det glada tillrop och tacksamhet till Gud som formligen sprutade ut från henne. Patrick! Pastor! Patrick!  Först vill jag bara berätta för er litegrann om denna färgstarka kvinna. Gud hade lagt Kina på hennes hjärta när hon var 17-18 års åldern. Men hur skulle hon, som kommer från en liten by i centrala Ukraina få en möjlighet att flytta till Kina? Efter nästan 10 år hörde hon talas om en missionskonferens som vi höll i Vladivostok. Hon skrev och frågade om hon fick komma. "Självklart," sa vi. Vi kände ju inte till hennes situation. Det visade sig att hon inte hade några pengar för att köpa en tur och retur biljett från Kiev-Vladivostok. Då sålde hon mycket av sina tillhörigheter men det saknades fortfarande pengar. Då gav hennes bästa vän henne 100$. Till slut kunde hon köpa en biljett men det räckte endast till biljett, Kiev - Moskva, Moskva - Vladivostok.  För att göra en lång historia kort, (hon håller på a