Paulus budskap var inte dolt eller fylld av gåtor - det var klart och tydligt

"Vi skriver inte annat till er än vad ni kan läsa och förstå. Jag hoppas att ni ska förstå helt och fullt" ( 2 Korinthierbrevet 1:13) 

Sammanhang och Bakgrund:

I detta kapitel försvarar Paulus sin uppriktighet och sitt förhållande till församlingen i Korinth. Det verkar som om några i församlingen ifrågasatte hans motiv och trofasthet, kanske på grund av ändrade resplaner eller hans ibland hårda ton. Han vill klargöra att det inte finns några dolda eller komplicerade budskap i hans brev. Han är transparent och ärlig i sina ord, och hans undervisning är tillgänglig och förståelig för alla.

Meningen med 2 Korinthierbrevet 1:13:

1. Enkelt och tydligt språk:

Paulus understryker att hans budskap inte är dolt eller gåtfullt. Han skriver inte på ett sätt som är svårt att förstå eller som kräver dolda insikter för att avkoda. Hans undervisning är enkel och direkt. Detta är viktigt för en församling som kan ha blivit förvirrad eller osäker på hans intentioner. 

Petrus skriver om det som Paulus skriver, "och så gör han i alla sina brev när han talar om detta. I hans brev finns en del som är svårt att förstå och som okunniga och ostadiga människor förvränger till sitt eget fördärv, något som också sker med de övriga Skrifterna" (2 Pet. 3:16). 

Vissa saker är nog svåra att förstå om man inte är andligt mogen och det finns också många som tolkar och förvränger det till sitt eget fördärv. 

Jag tror verkligen att det som Paulus skrev, var tydligt och att han menade med vad han sa. Det låg ingenting dolt bakom orden. 

Budskapet om evangeliet och Paulus instruktioner till församlingen är till för att vara klara och tydliga. Vi som är ledare i församlingen bör sträva efter att kommunicera på ett sätt som är förståeligt och inte försöka förvirra sina åhörare eller dölja sina avsikter. 

Vi bör vara övertydliga i vår kommunikation. Vårt ja får inte vara ett nej som Paulus senare här i kapitlet säger. Det han säger menar han. 

Förstå "helt och fullt"

Paulus uttrycker en förhoppning att de troende i Korinth ska förstå vad han skriver "helt och fullt". Han verkar antyda att de kanske ännu inte helt har greppat allt han har lärt dem, men att de är på väg dit. Han vill att deras förståelse av hans budskap och deras tro ska växa och fördjupas över tid. 

Andlig mognad och förståelse är en process. Vi kan inte förvänta oss att alla genast förstår allt om tron eller Guds ord, men som ledare kan vi uppmuntra en resa av lärande och fördjupning. Paulus modell här visar tålamod och ett pedagogiskt tillvägagångssätt där förståelse kan komma steg för steg.

På IBRA använder vi något som man kallar "DBS" (Discovery Bible Study). Det är en induktiv bibelstudie där människor upptäcker Guds Ord. Vi tror att det är den Helige Ande som upplyser Guds Ord och undervisar oss. Vi tror också att det är lättare att förstå i en grupp av människor. 

Ingen dold agenda

Paulus försäkrar församlingen att han inte har några hemliga motiv eller dolda agendor. Hans budskap är lika uppriktigt som hans handlingar. Detta visar hans trofasthet som ledare och apostel.

Öppenhet och ärlighet är avgörande för ledarskap. Paulus visar hur viktigt det är för ledare att inte vara dubbelbottnade eller manipulativa, utan snarare klara och raka i både sina ord och gärningar.

Vi som ledare ska inte ha en dold agenda i vår tjänst för Gud. Det finns vissa som endast predikar Kristus för sin egen vinnings skull och inte för församlingens bästa. Må Gud hjälpa oss att inte ha sådana dolda avsikter. 

Sammanfattning:

I 2 Korinthierbrevet 1:13 försäkrar Paulus korintierna om att hans brev och hans budskap är tydliga, öppna och lättförståeliga. Han uttrycker en förhoppning om att församlingen ska växa i sin förståelse och komma till full insikt om det han undervisar om. Detta vers ger en insikt i Paulus pastorala hjärta för sina andliga barn och hans vilja att vara en trofast och transparent ledare.

Jag tror inte att den här versen endast handlar om hans brev till församlingen i Korint. Den genomgår hela Paulus liv och hans brev. Det han skrev menade han. Även om vi ibland kan tycka att han är hård eller att han menar något annat än det som står där klart och tydligt så säger han själv att han inte skriver inte annat till er än vad  ni kan läsa och förstå." 

Denna bloggpost är skriven av mig med lite hjälp av ChatGPT. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Brev från Aida

När vi nu har en så stor sky av vittnen - låt oss då lägga bort all som hindrar oss från att följa Jesus!

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!