För egen vinning förfalskar Guds Ord

"Vi är inte som så många andra, som för egen vinnings skull förfalskar Guds ord, utan vi predikar Kristus med rent uppsåt, som utsända av Gud, inför Gud" (2 Korinthierbrevet 2:17) 

Såg precis ett kort klipp från YouTube där en predikant sa ungefär så här: Om du ger något till en fattig, får du inget tillbaka, för din egen skull. Det är endast om du ger tioende och pengar till kyrkan som du vinner något på det." 

Jag är så otroligt less på dessa predikanter som förfalskar Guds ord för att själv vinna något av det. I min dagliga bibelläsning kom jag till 2 Kor 2:17 där Paulus talar emot sådana predikanter. 

Jag kollade upp vad ChatGPT säger om detta bibelord. Nedan är det svar som jag fick. 

Denna vers är en del av aposteln Paulus’ försvar av sin tjänst i Korinth och innehåller en skarp kontrast mellan Paulus och falska lärare. Den ger en inblick i vad sann apostolisk tjänst innebär och hur viktigt det är med integritet, renhet och trohet i förkunnelsen av evangeliet. Paulus betonar sin äkta och osjälviska förkunnelse av Kristus och varnar för de som förvränger Guds ord för personliga fördelar.

För att förstå denna vers bättre och sätta den i ett sammanhang ska vi titta närmare på:

1. Bakgrund och sammanhang

2. Förfalskning av Guds ord

3. Sann tjänst: Predika med rent uppsåt

4. Att leva och predika inför Gud

5. Tillämpning för idag

1. Bakgrund och sammanhang

Andra Korinthierbrevet är ett av Paulus mest personliga och emotionella brev. Han skriver till församlingen i Korinth, en stad känd för sin kosmopolitiska kultur och moraliska utmaningar. Församlingen där hade tidigare problem med splittringar och moraliska avvikelser, och även om Paulus hade grundat denna församling, hade hans auktoritet ifrågasatts av vissa falska lärare eller apostlar, som försökte vinna inflytande över korinthierna.

I detta brev försvarar Paulus sitt apostlaämbete och sitt sätt att predika evangeliet. I kapitel 2 behandlar Paulus hur han tjänar Gud i sin förkunnelse och betonar att han inte agerar som de som för egen vinnings skull förfalskar Guds ord. Detta tyder på att det fanns individer som manipulerade budskapet för att få personliga fördelar, något som Paulus starkt motsätter sig.

 2. Förfalskning av Guds ord

Paulus använder termen "förfalskar" (på grekiska "καπηλεύω" – kapeleuó), som betyder att agera som en oärlig säljare eller en krämare som manipulerar och blandar ut varorna för att maximera sin vinst. Han använder denna term för att beskriva de som predikade Guds ord med felaktiga motiv, för att tjäna på det eller för att förvränga sanningen till sin fördel.

Vid denna tid var det inte ovanligt att människor, särskilt i större städer som Korinth, använde religiösa läror och filosofier som ett medel för personlig vinning. Dessa "predikanter" skulle anpassa sitt budskap för att vinna popularitet eller för att tjäna pengar. Det är detta fenomen Paulus kritiserar – människor som förvränger evangeliets budskap för att passa sina egna syften, snarare än att hålla sig trogna sanningen.

Paulus varnar kraftigt för detta, eftersom att förvränga Guds ord inte bara leder människor vilse, utan också förringar kraften och sanningen i evangeliet.

3. Sann tjänst: Predika med rent uppsåt

I kontrast till de som för egen vinnings skull förfalskar Guds ord säger Paulus att han och hans medarbetare predikar "med rent uppsåt" (grekiska: εἰλικρινεία – eilikrineia). Detta betyder att de predikar evangeliet med ärliga och uppriktiga motiv, utan att ha dolda agendor eller syfta till personliga fördelar.

För Paulus handlade förkunnelsen om Kristus alltid om att vara trogen det sanna budskapet och att inte kompromissa med innehållet. Detta innebar att hans tjänst ofta mötte motstånd och lidande, eftersom han inte anpassade sitt budskap för att göra det populärt eller för att undvika konflikter.

I sin tjänst var Paulus inte intresserad av materiell belöning eller att vinna status. Han var en **tjänare av Kristus** och hans enda mål var att upphöja Kristus och hjälpa människor att bli försonade med Gud. Den renhet och uppriktighet Paulus talar om är grundläggande för varje sann tjänare av evangeliet.

4. Att leva och predika inför Gud

En annan viktig aspekt av versen är uttrycket "inför Gud". Paulus beskriver sitt uppdrag som något han utför inför Guds ögon, vilket betyder att han alltid var medveten om att Gud såg hans hjärta, hans handlingar och hans motiv. Detta är ett sätt att säga att Paulus’ tjänst och predikan var i linje med Guds vilja och att han levde sitt liv i ständig respekt för Guds närvaro.

För Paulus var detta en avgörande faktor för hans integritet: han behövde inte vinna människors godkännande, eftersom det var Guds godkännande som betydde allt. Genom att betona att han predikar "inför Gud" påminner Paulus läsarna om att varje sann tjänare av evangeliet är ansvarig inför Gud och att deras motiv och handlingar bedöms av Honom, inte av människor.

Detta var också en kritik mot de falska lärarna, som verkar ha varit mer intresserade av människors gillande och de förmåner de kunde vinna, snarare än att tjäna Gud uppriktigt.

5. Tillämpning för idag

Paulus ord i 2 Korinthierbrevet 2:17 har fortfarande stor relevans för dagens kristna ledare och förkunnare. Vi lever i en tid där det är möjligt att manipulera och anpassa evangeliets budskap för att göra det mer tilltalande eller för att dra nytta av det. Paulus varnar för den faran och utmanar alla som förkunnar Guds ord att göra det med integritet och uppriktighet.

Viktiga lärdomar:

1. Predika sanningen, utan kompromiss

Som Paulus visade, är det nödvändigt att vara trogen evangeliet även när det är svårt eller opopulärt. Att förfalska eller ändra på budskapet för att göra det mer accepterat för samtiden är en frestelse som måste motstås.

2. Motivens renhet är avgörande

 Det är inte bara viktigt vad vi förkunnar, utan varför vi förkunnar. Motivationen bakom tjänsten spelar en stor roll i Guds ögon. Är vi drivna av kärleken till Kristus och en önskan att tjäna andra, eller av självcentrerade mål som popularitet, makt eller ekonomisk vinning?

3. Tjänst inför Guds ögon  

Paulus påminner oss om att vi alla, särskilt de som är i ledarskap, står inför Gud. Detta innebär att vi inte bara ska tänka på vad människor tycker om oss eller vårt budskap, utan att vi har ett ansvar inför Gud för vår trohet till Hans ord.

4. Undvik förfalskare och falska läror 

Paulus konfronterar faran med de som förvränger Guds ord och varnar för att det alltid kommer att finnas falska läror och lärare som försöker manipulera evangeliet. Som kristna är vi kallade att vara vaksamma och hålla fast vid Guds sanna ord.

Slutsats

2 Korinthierbrevet 2:17 är ett starkt uttalande från Paulus om hans äkthet som apostel och predikant. Han sätter sin egen förkunnelse i skarp kontrast mot de som för egen vinnings skull förfalskar Guds ord. Paulus betonar vikten av att predika Kristus med rena och uppriktiga motiv, alltid medveten om att vi står inför Gud.

Förkunnelsens renhet och integritet är avgörande för en sund kristen församling och tro. Paulus’ exempel utmanar oss att pröva våra motiv i tjänsten, att vara trogna sanningen oavsett pris, och att alltid tjäna med ett medvetande om att Gud ser och bedömer våra hjärtan.

Hans varning mot de som förvränger evangeliet är relevant för varje generation och påminner oss om att evangeliets kraft ligger i dess sanning och renhet, inte i anpassningar eller kompromisser.

Jag tycker att Chatgpt fick till det ganska bra. Om ni brukar lyssna på dessa predikanter som för det mesta talar om pengar och vad ni kan vinna på att ge till deras ministry, skulle jag vilja uppmana er att sluta upp med det. Låt oss längta efter Guds rena ord och som Paulus inte försöka förfalska ordet för att vinna något för sin egen skull. Vi lever här, inte för oss själva, utan för den som har dött och uppstått för oss. Vi vill vara Honom lika. Han levde för andra och inte för sig själv. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Brev från Aida

När vi nu har en så stor sky av vittnen - låt oss då lägga bort all som hindrar oss från att följa Jesus!

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!