Kristi tjänare och förvaltare av Guds hemligheter

 1 Kor. 4:1-2 Alltså ska man se oss som Kristi tjänare och förvaltare av Guds hemligheter. Av en förvaltare krävs att han visar sig pålitlig. 

I kapitlen innan har Paulus förmanat församlingen i Korint att vara delad: En del av dem föredrar Paulus, andra Apollos, och en tredje, håller sig till Kefas, dvs. Petrus. Paulus säger till dem att så får det inte vara. De är endast tjänare som utför det uppdrag som Gud kallat dem till. Det är Gud som ger växten. 

Här påminner han dem om att se på dem, alltså på, Paulus, Apollos och Petrus endast som Kristi tjänare. En tjänare är någon som utför sin mästares befallning. Det är så vi ska se på oss själva. Endast tjänare som har nåden att få tjäna Herren. 

De är också förvaltare av Guds hemligheter. Det krävs av en förvaltare att han är pålitlig. Därför kan man inte bli förvaltare på en gång. För att man ska visa sig vara pålitlig behövs det tid. Man behöver visa att man är trofast. Att man gör det man blivit tillsagt. Att man är ärlig i sitt förvaltarskap.

Om man till exempel är förvaltare av en stor summa pengar, kan man inte roffa åt sig en del. När den som gett uppdraget att förvalta pengarna vill ha dem tillbaka måste man kunna ge tillbaka hela summan. Eller har man blivit förvaltare av en egendom får man inte låta det förfalla utan man måste ta hand om det. 

Paulus säger att de är förvaltare av Guds hemligheter. Som förvaltare av Guds hemligheter får han inte korrumpera detta utan måste bevara det i samma skick som han fått det. 

Du och jag är också Kristi tjänare och vi har även fått nåden att vara förvaltare av Guds ord. För att ge det vidare till andra. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Brev från Aida

När vi nu har en så stor sky av vittnen - låt oss då lägga bort all som hindrar oss från att följa Jesus!

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!