Fortsätt till huvudinnehåll

Kommer Ryssland att starta krig med Ukraina?

För en tid sedan, ställde en person frågan till mig, "tror du att Putin kommer att starta krig med Ukraina?" Jag svarade då att jag inte tror att Putin vågar gå in militärt i Ukraina eftersom det kommer att kosta för mycket; både ekonomiskt men också i människoliv. Det som skett de senaste veckorna gör att jag inte är riktigt säker idag. Jag hoppas fortfarande att det endast är ett spel för att skrämma USA och väst att lämna Ukraina ifred när det gäller medlemskap i NATO. 

Rysslands band till Ukraina
Någon påstod för mig för ett antal år sedan att det finns ukrainskt blod i varje ryss. Detta är självklart en överdrift men det ligger nog lite i det. De har så mycket gemensamt. Ukraina och Ryssland har ju varit så nära allierade för så länge och för många är banden också väldigt känslomässiga. Under Sovjettiden var ju Ukraina den näststörsta republiken. Ukraina räknades ju också som kornboden i det forna Sovjet där jordbruket men också militära fabriker fanns. 

Vad har hänt? 
För några veckor sedan sa man att Kremlin har flyttat trupper till Ukrainas gräns. Man säger att mellan 60,000 och 175,000 trupper har förflyttats. Siffrorna spretar lite beronde på vem som kommer med siffran. Washington Post skriver, "När spänningarna ökar mellan Washington och Moskva över en potentiell rysk invasion av Ukraina, har USA:s underrättelsetjänst funnit att Kreml planerar en multifrontoffensiv så snart som i början av nästa år som involverar upp till 175 000 soldater, enligt amerikanska tjänstemän och ett underrättelsedokument som erhållits av Washington Post."

Indianexpress skriver att "För USA och EU är Ukraina en avgörande buffert mellan Ryssland och väst. I takt med att spänningarna mot Ryssland ökar blir USA och EU alltmer fast beslutna att hålla Ukraina borta från rysk kontroll. Ansträngningarna att införa Ukraina i Nato har pågått i många år och verkar ha tagit fart på senare tid. Ryssland har förklarat ett sådant drag som en "röd linje", där Moskva oroar sig för konsekvenserna av att de USA-ledda militära allianserna expanderar ända fram till dess tröskel." 

112.international som jag förstår är en ukrainsk nyhetssida skriver: "För närvarande finns det inget omedelbart hot om Rysslands öppna militära aggression mot Ukraina. Regeringen ser inte en sådan fara vid gränsen" sa Oleksiy Danilov, sekreteraren för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd.  Danilov sa också, "Ja, det finns en viss ökning av antalet [ryska] militärer [vid den ukrainska gränsen]. Men vi spårar allt som rör vår gräns. Vi är fullt medvetna om vad som händer där. Idag ser vi inga hot om en öppen aggression från Ryska federationen. Vad som än händer imorgon - vi diskuterar det imorgon. Fira säkert. Vi ser inte det direkta hotet mot vår stat”.  

Den 30 december talade President Putin och President Biden på telefon. Det var Putin som begärt ett samtal. De talades vid under 50 minuter och båda sidor utfärdade varningar till varandra men man säger att det ändå var ett positivt samtal. Den 9-10 januari ska Ryssland-USA mötas och sedan den 12 januari kommer NATO-Ryssland att mötas. 

Jag tror att det är otroligt viktigt för oss att vi inte bara låter detta ha sin stilla gång utan att vi nu börjar be för detta. I Ordspråksboken 21:1 står det, "Kungens tankar är som vattenbäckar i HERRENS hand, han leder dem vart han vill." Och 1 Tim 2:1-3, "Först av allt uppmanar jag till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla i ledande ställning, så att vi kan föra ett lugnt och stilla liv på allt sätt gudfruktigt och värdigt. Sådant är rätt och behagar Gud, vår Frälsare."

Låt oss be för Presidenterna Putin, Zelensky (Ukraina), Biden och EU. Be för goda samtal. Be för frid i detta område. 













Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är den Allsmäktige Guds Kyrka?

”Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. Jag har nu sagt er detta i förväg. Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte. Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara. Där den döda kroppen är samlas gamarna” (Matt 24:23-28).  Bakgrund Österns Blixt,  东方闪电 , dongfangshandian,  (också känd som Församlingen, den Allsmäktige Guds Kyrka, Sju Andars sekt etc.) hänvisar till en kinesisk sekt. Gruppen grundades 1989 (andra källor säger 2001) och den kinesiska regeringen säger att de har mellan 3 och 4 miljoner anhängare (Wikipedia).  De menar att Kristus återvänt till jorden under våra dagar som den inkarnerade Allsmäktige Guden, men denna gång inte som en man men som en kinesisk kvinna

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag