Fortsätt till huvudinnehåll

Väckelse



Idag har vi kommit fram till ”Väckelse” i vår undervisningsserie. För att veta vad väckelse är för något måste vi först säga vad det inte är:

1.     Ibland kallar vi våra möten för ”väckelsemöten”, men detta är inte väckelse, utan något som ofta kommer från en väckelse.
2.     När evangelister åker ut och har stora evangelisationskampanjer, brukar man ibland kalla detta för väckelsekampanjer, men detta är inte väckelse.
3.     Själva ordet väckelse talar om något som lever men är på väg att dö. Det kämpar mot döden och behöver väckas upp. Om du ännu inte börjat följa Jesus, behöver du inte väckelse utan pånyttfödelse. Men om du säger att du är en kristen finns det en chans att du någon gång, kanske flera gånger under ditt kristna liv behöver väckelse.

Ibland har vi blivit så van vid det onormala att om det normala dök upp skulle vi se detta som något onormalt. Som ett resultat av detta, är Guds församling idag som en sovande jätte. Satan vill inte att denna sovande jätte ska vakna upp utan försöker få den att fortsätta slumra. För att Guds församling ska fungera som Kristi kropp måste Gud säna väckelse till sin församling.

Vad är väckelse?

Det finns många olika definitioner av väckelse och här kommer en till, ”Väckelse upplevs när Gud besöker sitt folk för att väcka upp dem andligen.” Ingen människa kan framkalla en väckelse utan detta är helt och hållet Guds verk.

Väckelse uppstår när Gud besöker Sitt folk och väcker upp dem andligen. En av de mest berömda väckelserna är den väckelse som kom över Wales mellan 1904-05. Det fanns mycket som skedde innan denna väckelse bröt ut och många nyckelpersoner som var Guds verktyg i denna väckelse

Joseph Jenkins som var pastor i New Quai Cardiganshire höll möten om få ett ”djupare andligt liv” från den 31 december 1903 till den 1 januari 1904. Joseph hade sökt Gud om bli uppfylld av kraft och han vittnade på dessa möten om hur den Helige Ande hade fyllt honom som en eldsflamma.  

Den 14 februari 1904 på ett söndagsmöte i hans kyrka, ställde sig en ung flicka som hette Florrie Evans upp och sa högt, ”Jag älskar Herren Jesus Kristus av hela mitt hjärta.” Medan hon talade verkade det som om den Helige Ande kom och föll över gudstjänstbesökarna. Många säger att detta är begynnelsen av denna väckelse. Efter detta började man hålla möten för att söka Guds närvaro och uppfyllelse, och Gud började döpa folk i den Helige Ande – i början mest unga människor, mest unga tonårskvinnor och kvinnor i 20årsåldern. Elden spreds snabbt till andra unga människor i området omkring Cardiganshire.

Evan Roberts var en annan nyckelperson i denna väckelse. Under våren 1904 väcktes han av Gud kl. 01:00 och var i bön fram till kl. 05:00. Evan föddes 1878 i området omkring Loughor inte långt från Swansea. När han var 11 år gammal slutade han skolan och började arbeta i kolgruvorna tillsammans med sin far fram tills han var 20 år gammal.

Evan hade en törst efter andliga saker redan från unga år. Han brukade ta med sig sin bibel ner i kolgruvan och under rasterna brukade han läsa den. En dag uppstod en explosion som dödade fem av hans arbetskamrater. Han undkom med nöd och näppe döden men elden brände sidorna i den bibel han läste.

I september 1904 blev han döpt i den Helige Ande. På ett bönemöte i hans församling i Loughor, frågade han de som sökte efter ett djupare andligt liv att stanna kvar efter mötet. Han delade sedan med dem om vad Gud gjorde i New Quai, där Joseph Jenkins och Florrie Evans befann sig, men också om vad han själv hade upplevt. Han profeterade sedan att inom två veckor kommer väckelse att bryta ut. Han gav dem några nycklar för att ta emot den Helige Ande:

1.     Bekänn dina kända synder för Gud och få förlåtelse genom Jesus Kristus.
2.     Avlägsna allt i ditt liv som du har tvivel eller känner dig osäker om.
3.     Ge dig fullt ut till den Helige Ande och var lydig Honom.
4.     Bekänn offentligt Herren Jesus Kristus.

Långsamt och tyst, talade Evan om Guds djupa andliga saker, timmarna gick utan att besökarna märke något medan tårarna rann nerför deras kinder.

Inne i byggnaden började egendomliga saker att ske. Unga män och kvinnor som aldrig innan hade talat om sin tro offentligt började frimodigt bekänna sin tro. Andra böjde sina knän i bön. De fortsatte fram till midnatt och sedan bestämde man att mötas nästa kväll. Nästa dag var detta byns samtalsämne och på kvällen var kyrkan packad av människor, många som bara kommit utifrån nyfikenhet. Väckelse bröt ut i Loughor och inom två veckor var väckelsen samtalsämnet i hela landet. Evan Roberts och Loughor blev från denna tidpunkt väckelsens medelpunkt även om många andra var inblandade.

Denna väckelse tände framförallt unga människor – unga män och speciellt kvinnor. Joel kapitel 2 kom i uppfyllelse.

Möten hölls på många olika platser i Wales – dessa höll på många timmar – ofta under mer än 10 timmar. Människor tappade helt känslan om tiden och kyrkor var så fulla att människor fick stå utanför och vänta tills de kanske kunde tränga sig in.

Varhelst Evan kom, kom den Helige Ande och fyllde människor med en övertygelse om synd och en ny andlig dimension till vanliga församlingsbesökares liv.

Man fick en ny längtan efter andliga saker. Familjer började be och läsa Guds Ord. Försäljningen av biblar ökade så till den grad att bokhandlarna sålde slut på hela sitt förråd. Överallt fanns det en ny bönens ande och en längtan av att predika evangelium. R

Resultatet av denna väckelse var inte begränsad till Wales. Rapporter spreds internationellt genom tidningar och den Helige Ande upprepade vad Han gjort i Wales från USA och över hela världen. Evan Roberts bad för 100,000 människor som ville ge sina liv till Jesus.

Hela samhällen förvandlades. Kriminalitet minskade och på vissa ställen till att inte finnas. Polisen rapporterade om att det enda arbete de hade var att hjälpa människor att komma fram till bönemötena. Familjer upplevde förnyelse, där maken och pappan i familjen ofta supit bort sin lön, men nu efter att ha gett sitt liv till Gud, försåg han inte bara sin familj med det som familjen behövde utan spenderade också tid med sin familj, istället för att slösa bort sin tid i horhus och pubar.

Apostlagärningarna 3:19-20 har en bra definition på väckelse, ”Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade och tider av vederkvickelse kommer från Herrens ansikte och han sänder Messias som är bestämd för er, nämligen Jesus.” Detta är vad väckelse är. Det är en tid av vederkvickelse som kommer från Herren. Det uppväcker än en gång den Helige Andes eld i Guds folk.

1.     När väckelse kommer, händer många underbara saker. Guds folk kommer få en ny passion för att be och läsa Guds Ord. När väckelse kommer, kommer också människor att bekänna sina synder och få en ny överlåtelse till helighet.
2.     En ny börda för de som ännu inte känner Jesus kommer. En ny betoning på evangelisation och mission kommer.
3.     Väckelse är en egendomlig besökelsetid av Gud när Han inspirerar och återupprättar människor. Gud kan inte tvingas att besöka sitt folk men Han längtar efter detta.

Väckelse behövs eftersom vi är benägen att låta vår kärlek till Gud bli ljum

Alla har vi ett problem. Ibland berör Gud oss och vi överlåter våra liv till Honom. Men, efter ett tag, börjar denna passion att bli ljummen. Gud fyller oss med den Helige Andes kraft men efter ett tag brinner inte denna eld lika stark som den gjorde i början.

I Uppenbarelseboken 4, talar Herren till församlingen i Efesus. Han sa att de gjorde en massa bra saker men att det fanns en sak som Herren inte tyckte om, de älskade inte Honom som de gjorde i början. Väckelse behövs eftersom vi försummar vår relation med Herren. Kanske du inte ens noterat att så är fallet, att du idag inte älskar Honom som du gjorde i början.

Jeremia 2:2,Gå och predika för Jerusalem. Säg: Så säger HERREN: Jag minns din ungdoms hängivenhet, hur du älskade mig under din brudtid och följde mig i öknen, i landet där man inte ser.” Det är ju inte så att en brud som är djupt förälskad i sin man går och lägger sig en kväll och nästa morgon när hon vaknar upp älskar hon honom inte längre. Det är ju så att relationen under en längre tid kanske tas för givet. Relationen blir bara till en rutin och efter en längre tid upptäcker hon att hon inte älskar sin man som hon gjorde i början. På samma sätt, när vår relation med Gud bara tas för givet och blir till rutin, förlorar vi också den första kärleken vi hade till Gud.

Så, frågan är, hur kan vi veta när vi behöver väckelse? Vilka tecken finns för att vi ska veta att vår kärlek är ljum? Fråga dig själv om dessa finns hos dig:

-       Bönen är inte längre en viktig del i ditt liv. Det är något som du bara gör ibland.
-       Du längtar inte efter att läsa Guds Ord. Du tycker att du har all biblisk kunskap du behöver.
-       Det är inte viktigt för dig att samlas tillsammans med din församling.
-       Du skäms lite att tala om andlighet. Vare sig de är hemma, på skolan eller på arbetet. När dessa uppstår, vill du gärna byta samtalsämne.
-       Vissa synder i ditt liv får inte ditt samvete att besväras.
-       Du har absolut ingen börda för att människor går till helvetet utan Gud.
-       Du har inte Guds närvaro i ditt liv och detta besvärar inte dig.

Kanske ingenting av detta finns i ditt liv – det finns andra saker som vi också kunde nämna här. Jag bekänner att några av dessa saker också har funnits i mitt liv. Kanske det finns bra saker i din relation med Gud men det finns ingen passion och kärlek. Väckelse innebär inte bara att förvandla vårt beteende utan att än en gång bli förälskad i Herren.

Väckelse lovas när vi vänder tillbaka till Gud. Varje väckelsetid i Bibeln innehåller en intensiv och avsiktlig omvändelse till Gud. Och Gud har sagt, att om vi vänder om till Honom, kommer Han att vända sig till oss. Gud vill väckelse mer än dig och mig. Han vill se dig vakna upp och se sin församling vakna upp.

Gud och bara Han bestämmer när Han kommer att sända en väckelse till oss. Du behöver inte vänta på att Gud ska göra detta, men du kan återvända till Gud just nu. Idag, kan du komma tillbaka till Gud, här, Han kommer att möta dig där du finns.

2 Krön. 7:14  Men mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.

Denna vers förklarar mycket om vad vi måste göra för att uppleva väckelse i landet

Avslutning: Jag vill fråga dig här. Törstar du efter mer av Gud idag än du gjorde förra veckan? Jag tror att Gud kommer att sända sin eld i ditt liv när du lägger ditt liv på altaret. När du ödmjukar dig själv, vänder om från dina onda vägar och söker Hans ansikte.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag

En ukrainsk hjältinna

  I går fick jag ett samtal från Irina (He Ping). Som vanligt var det glada tillrop och tacksamhet till Gud som formligen sprutade ut från henne. Patrick! Pastor! Patrick!  Först vill jag bara berätta för er litegrann om denna färgstarka kvinna. Gud hade lagt Kina på hennes hjärta när hon var 17-18 års åldern. Men hur skulle hon, som kommer från en liten by i centrala Ukraina få en möjlighet att flytta till Kina? Efter nästan 10 år hörde hon talas om en missionskonferens som vi höll i Vladivostok. Hon skrev och frågade om hon fick komma. "Självklart," sa vi. Vi kände ju inte till hennes situation. Det visade sig att hon inte hade några pengar för att köpa en tur och retur biljett från Kiev-Vladivostok. Då sålde hon mycket av sina tillhörigheter men det saknades fortfarande pengar. Då gav hennes bästa vän henne 100$. Till slut kunde hon köpa en biljett men det räckte endast till biljett, Kiev - Moskva, Moskva - Vladivostok.  För att göra en lång historia kort, (hon håller på a