Fortsätt till huvudinnehåll

Korsets Centrala Plats

Korsets Centrala Plats


Text: 1 Kor 15:1-11 Bröder, jag vill påminna er om evangeliet som jag predikade för er, som ni tog emot och står fasta i, och genom vilket ni blir frälsta. Jag vill påminna er om orden som jag förkunnade, om ni nu håller fast vid dem. Annars var det förgäves att ni kom till tro. Jag meddelade er det allra viktigaste, vad jag själv hade tagit emot, att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna, och att han visade sig för Kefas och sedan för de tolv. Därefter visade han sig för mer än femhundra bröder på en gång, av vilka de flesta ännu lever, medan några är insomnade. Sedan visade han sig för Jakob och därefter för alla apostlarna. Allra sist visade han sig också för mig, som är såsom ett ofullgånget foster. Ty jag är den ringaste av apostlarna. Jag är inte värd att kallas apostel, eftersom jag har förföljt Guds församling. Men genom Guds nåd är jag vad jag är, och hans nåd mot mig har inte varit förgäves, utan jag har arbetat mer än de alla, fast inte jag själv, utan Guds nåd som varit med mig. Vare sig det gäller mig eller de andra, så förkunnar vi detta, och det är detta ni har kommit till tro på.

Introduktion: Första Korinterbrevet är Paulus brev till församlingen i Korint. Församlingen hade blivit grundad av Paulus på hans andra missionsresa och Korintierna hade blivit frälsta genom det evangelium Paulus predikat för dem.  Paulus hade stora utmaningar med denna församling. Först och främst var han ju inte närvarande där alltid och även om de älskade och respekterade honom, var det svårt för honom att snabbt konfrontera något när det uppstod problem och felaktiga läror.

I det 15 kapitlet försöker han klara upp några problem och missförstånd som uppstått. Det hade kommit nya lärare som övertygat många att det var onödigt att predika korsets budskap.

Paulus går på offensiven i detta kapitel, som han egentligen gör genom hela detta brev men när vi läser detta brev ser vi också den djupa kärlek han har för dessa människor. Han såg hur de började avvika från sanningen som han etablerat flera år tidigare och skriver detta brev för att få dem på rätt väg igen.  

I första versen i det femtonde kapitlet säger Paulus till Korinterna, ”Bröder, jag vill påminna er om evangeliet som jag predikade för er, som ni tog emot och står fasta i.” Det Paulus säger är, ”Jag kommer att påminna er om de saker som jag förut talat med er om. Ingenting har förändrats. Jag kommer inte att lägga till något till vad jag redan sagt. Jag kommer inte heller ta bort något från det jag sagt förut. Om evangeliet fungerade förut så kommer det även att fungera idag.”

Detta budskap om korset är så otroligt viktigt att Paulus säger att ”annars var det förgäves att ni kom till tro.” Den 3 och 4 versen förklarar kort budskapet: Jag meddelade er det allra viktigaste, vad jag själv hade tagit emot, att Kristus dog för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd, att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna.

Korset är själva kärnan av vårt budskap. Det var detta budskap som apostlarna predikade:

·      Apg. 2:14ff Petrus predikan på pingstdagen
·      Apg. 4:2 Det religiösa etablissemanget blev upprörda för att Petrus och Johannes predikade uppståndelsen från de döda.
·      Apg. 10 Hos Cornelius.
·      Etcetera

Detta grundläggande budskap ersattes eftersom en del tyckte att det var för enkelt och skamfullt att lära ut, och därför utformade man ett budskap som eliminerade Jesu kors, död och uppståndelse.

Dessa falska lärare hade övertygat många att korsets budskap inte var viktigt för frälsningen – det kanske var därför Paulus började detta brev med ”Ty detta budskap om korset är en dårskap för dem som blir förtappade, men för oss som blir frälsta är det en Guds kraft.” (1:18).

Denna uppfattning hade gjort så att många från församlingen i Korint hade lämnat sanningen – drivit iväg från Kristi grund – att Jesus är själva källan till försoningen/frälsningen, och i stället börjat förlita sig på denna världens visdom.  

Paulus ville få dem att förstå att de inte kunde acceptera denna nya lära, utan måste komma tillbaka till det han förut meddelat. De måste komma till insikt att uppståndelsen var viktig för korsets budskap och att utan uppståndelsen, var allt de gjorde meningslöst.  

Paulus säger till Korintierna i vers 3 och 4, ”Jag meddelade er det allra viktigaste, vad jag själv hade tagit emot, att Kristus dog (här har vi korset) för våra synder enligt Skrifterna, att han blev begravd (här finns graven), att han uppstod på tredje dagen enligt Skrifterna” (v 3-4).

Det budskap som Paulus lägger fram här är själva kärnan i VÅR TRO. Utan detta, är allt meningslöst och utan mening. Paulus ville ta dessa korintier tillbaka till den gången när han först kom till dem. Han vill påminna dem om de ”goda nyheterna” som han först hade delat med dem. Han vill få dem att komma ihåg hur de tog emot detta ”evangelium” och att det budskapet var den grund som lades när församlingen planterades.

Nu hade det alltså kommit andra som försökte bygga en annan grund och ta bort den grund som redan var lagd.

Paulus ville återetablera korsets budskap i denna församling. Återinföra hur viktigt det var med Jesu död, begravning och uppståndelse. Själva kärnan i deras tro. Du känner väl till att när falsk lära kommer in i församlingen gör det inte så med full kraft så att alla kan se det utan det kommer alltid steg för steg, så att man inte märker det om man inte är uppmärksam.  

Det finns många idag som deklarerar att man är kristen men förnekar korset och uppståndelsen. De säger saker som, ”det viktiga är att vi lever i kärlek och behandlar andra som vi vill bli behandlade.” Andra säger att de tror att uppståndelsen bara är symbolisk eller att Jesus bara uppstod andligen och inte fysiskt.

MEN Gud sände Jesus för att bli försoningsoffret för vår synd. Vi kan älska Gud bara för att Han älskat oss först. Denna Guds kärlek uttrycks i Jesu kors, död och uppståndelse. Det var detta som Paulus ville ta dem tillbaka till.

Men inte bara det, Paulus ville också försäkra sig att de inte skulle bli ett byte för falsk lära. Låt oss titta på verserna 12-19 där Paulus fördjupar sig i hur viktigt det är med Korsets budskap.

”Om det nu predikas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er påstå att det inte finns någon uppståndelse från de döda? Om det inte finns någon uppståndelse från de döda, har inte heller Kristus uppstått. Men om Kristus inte har uppstått, då är vår predikan meningslös och er tro meningslös. Då står vi där som falska vittnen om Gud, eftersom vi har vittnat mot Gud, att han uppväckte Kristus, som han inte har uppväckt, om det verkligen är så att döda inte uppstår. Ty om de döda inte uppstår, har inte heller Kristus uppstått. Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös och ni är ännu kvar i era synder. Då har också de som insomnat i Kristus gått förlorade. Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda av alla människor.”

Paulus hade nu talat om för dem att korsets budskap var viktigt och här frågar han dem rakt ut, Om det nu predikas att Kristus har uppstått från de döda, hur kan då några bland er påstå att det inte finns någon uppståndelse från de döda?” Han var fullständigt uppriktig med dessa människor och man kan nästan tänka att han är lite sarkastisk. Det var otroligt viktigt att man diskuterade dessa frågor öppet för att de skulle kunna förstå hur viktigt detta var. När Paulus kom första gången tog de emot det med öppna armar men nu började de ifrågasätta det. Varför? Jo, för att de börjat lyssna på dessa villolärare.

(Låt Ordet vara det som bestämmer vad du tror – låt inte människoläror stå högre än Guds Ord. Ofta låter vi böcker om kristen tro bestämma vad vi tror – ibland blir teologi (läran om Gud) så viktig att vi glömmer av att läsa Bibeln och jag tror att ”för mycket studerande gör kroppen trött” (Pred. 12:12) ”för mycket studerande av teologi – gör vår andliga människa trött.”)  

Paulus fortsätter att undersöka den villfarelse som de börjat tro på och även undervisa. Se verserna 13, och 16. Om det inte finns någon uppståndelse från de döda, har inte heller Kristus uppstått.” ”Ty om de döda inte uppstår, har inte heller Kristus uppstått.” Paulus ifrågasätter deras logik att om uppståndelsen inte var verklig eller inte viktig då är faktiskt Jesus död! Han nämner detta två gånger i dessa korta verser. Jag tror att han vill att de ska tänka efter på vad det är de börjat undervisa och tro på. Att om uppståndelsen inte är verklig, då är de facto Jesus död!

Så fort Paulus gjort detta klart för dem fortsätter han att förklara varför detta är ytterst befängt att undervisa något sådant. Se verserna 14 och 17. Men om Kristus inte har uppstått, då är vår predikan meningslös och er tro meningslös.” ”Men om Kristus inte har uppstått, då är er tro meningslös och ni är ännu kvar i era synder.” Vad Paulus säger här är att om Jesus är död, varför fortsätter vi då predika? Om Jesus är död, då är ju vår tro meningslös. Om Jesus är död, då är vi ju fortfarande kvar i våra synder och på väg till helvetet. Om uppståndelsen inte är verklig, då är Jesus död och om Jesus är död – så är allt vi gör som troende obetydligt och värdelöst och vi är på väg mot en evighet utan Gud. Paulus förklarar för dem att OM det de säger är sant, då spelar det inte någon roll hur de lever sina liv här i världen, de är redan dömda och de kan inte göra något åt detta. Allt det de undervisade var tomma ord. Paulus ville få dem att förstå att det som de lärde ut var en Satans lära. Han ville få dem att förstå att utan evangelium, utan Korsets budskap finns det inte någon lära som kan leda en människa till frälsning. Korsets budskap var det viktigaste.

I vers 19 summerar Paulus upp detta med, Om vi i detta livet sätter vårt hopp endast till Kristus, och han inte har uppstått, då är vi de mest beklagansvärda av alla människor.”

Paulus vill att dessa troende ska förstå att Korsets budskap är själva kärnan i tron och att utan det är vi de mest beklagansvärda.

Dessa människor som kommit och lärt ut denna irrlära hade ingen substans utan denna lära var bara grundad på mänskligt intellekt och det lämnar dem förlorade och utan hopp – deras lära förde inte med sig någon försoning eller förlåtelse.

Paulus tvingar dem nästan att undersöka på nytt det som lärts ut, att det är en tom lära utan substans och frälser ingen från synd.

Slutligen ser vi hur Paulus söker att etablera ännu en gång det fundamentala och vitala med Korsets budskap.

”Men nu har Kristus uppstått från de döda som förstlingen av de insomnade. Ty eftersom döden kom genom en människa, så kom också de dödas uppståndelse genom en människa. Liksom i Adam alla dör, så skall också i Kristus alla göras levande. Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och sedan, vid hans ankomst, de som tillhör honom.” (v. 20-23).

Titta på hur Paulus börjar detta, ”Men nu HAR Kristus uppstått…” Paulus lägger ut detta som en grundläggande fakta. Egentligen säger han så här, ”Nu är det faktiskt så att ni har fel, Kristus HAR uppstått från de döda! Han lever! Det vet jag eftersom jag mötte honom på Damaskusvägen!”

Kristus har uppstått och detta är bara början… Han uppstod och övervann döden. Alla de som tar emot honom som Frälsare och Herre kommer inte att hållas fången av döden utan uppstå till evigt liv! Jesus var den förste av dessa.

Det var många som uppväckts från de döda före Jesus men Jesus var den förste som uppstod från de döda som aldrig kommer att dö igen. För de som följer Jesus … är inte längre döden slutet utan en ny början. Vi vet att vi i Kristus kommer att resas upp till ett nytt liv i Honom.

Paulus säger i vers 21, ”Ty eftersom döden kom genom en människa, så kom också de dödas uppståndelse genom en människa.” Han säger här att synd och död kom in i världen genom de val som Adam gjorde. När vi tittar närmare på vad Paulus verkligen menar ser vi att mänsklig visdom och intellekt leder till val som bara resulterar i synd och död. Det finns en tomhet i mänsklig visdom. Adam är bevis på detta. Dessa falska lärare i Korint faller också in i denna kategori. Men i kontrast till denna mänskliga visdom, ser vi hur uppståndelsen kom in i denna värld – det är uppståndelse till evigt liv – genom en Man – Jesus Kristus. Jesus överlämnade sig till Sin Faders visdom och ledning och övervann döden. Med mänsklig visdom – kommer bara belöningen att vara synd och död. Men när vi söker Guds visdom och överlåter oss till Kristus, får vi ta emot en uppståndelse från död till liv som för med sig evigt liv.

Paulus förklarar i vers 22, ”Liksom i Adam alla dör, så skall också i Kristus alla göras levande.”  Alla är bestämda att någon gång dö - Om vi inte lever när Jesus kommer tillbaka för att hämta oss.

I vers 23 fullbordar Paulus sin förklaring genom att göra allt klart, Men var och en i sin ordning: Kristus som förstlingen och sedan, vid hans ankomst, de som tillhör honom.

Denna föreskrift som Gud fastställt och tagit initiativ till genom att Jesus kom och gav sitt liv för att vi skulle kunna försonas med Gud. Vad säger denna vers om försoningen? Den säger oss att om inte Kristus dog för oss på korset – om inte Kristus lades i graven – och om inte Kristus uppstod från de döda så kan ingen bli försonad med Gud.

Detta var Guds plan – Jesus var den förste av många som skulle uppstå från död till liv. Alla som tjänar och känner Kristus kommer att uppleva uppståndelse till ett evigt liv. Alla som INTE tjänar och känner Kristus kommer inte att uppstå till evigt liv utan Skriften säger att de kommer att dömas till en evighet av gråt och tandagnisslan!

Paulus ville att de troende i Korint skulle känna till och förstå att Korsets budskap var vitalt för deras försoning.

Avslutning: Så, vad betyder detta för oss i denna tid? Många vill att vi ska uppdatera vårt budskap och reformera det för att det bättre ska passa in i den tid vi lever nu. Korsets budskap är lika offensivt och dåraktigt för världen som det var i Paulus dagar. Ett evangelium som inte talar om Jesu död, begravning och uppståndelse – har ingen kraft och är helt meningslös. Det är enbart mänsklig visdom och leder bara till synd och död. Men Korsets budskap, dåraktigt för världen, leder till uppståndelse till evigt liv för alla de som tar emot det.

Vad kan vi lära oss från detta:
·      Evangelium är icke förhandlingsbar
·      Korsets budskap är vitalt för VÅR TRO, utan det är den kristna tron tom och meningslös
·      Alla budskap som inte erkänner Kristi död, begravning och uppståndelse är tom och leder till undergång.
·      Mänsklig visdom leder till död men Guds visdom leder till evigt liv och seger över döden.

Detta måste vi predika så mycket vi kan till så många vi kan så fort vi kan.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag

En ukrainsk hjältinna

  I går fick jag ett samtal från Irina (He Ping). Som vanligt var det glada tillrop och tacksamhet till Gud som formligen sprutade ut från henne. Patrick! Pastor! Patrick!  Först vill jag bara berätta för er litegrann om denna färgstarka kvinna. Gud hade lagt Kina på hennes hjärta när hon var 17-18 års åldern. Men hur skulle hon, som kommer från en liten by i centrala Ukraina få en möjlighet att flytta till Kina? Efter nästan 10 år hörde hon talas om en missionskonferens som vi höll i Vladivostok. Hon skrev och frågade om hon fick komma. "Självklart," sa vi. Vi kände ju inte till hennes situation. Det visade sig att hon inte hade några pengar för att köpa en tur och retur biljett från Kiev-Vladivostok. Då sålde hon mycket av sina tillhörigheter men det saknades fortfarande pengar. Då gav hennes bästa vän henne 100$. Till slut kunde hon köpa en biljett men det räckte endast till biljett, Kiev - Moskva, Moskva - Vladivostok.  För att göra en lång historia kort, (hon håller på a