Fortsätt till huvudinnehåll

Varför kom du inte tidigare?

”Varför kom du inte tidigare?” Mannens fråga brände i Hudson Taylors själ medan han tänkte på Kinas miljoner som ännu inte hade hört om Jesus. Den medelålders mannen var en officer i den reformerade buddistiska sekten i Kina. Han hade länge sökt sanningen i konfusius, buddism, och Taoism, men inte förrän han fick höra evangelium om Jesus kunde han hitta vila för sin själ. Han vittnade ivrigt för buddisterna om den frid han hade, och han började predika Kristus för sina landsmän. Kort efter sin omvändelse frågade han Taylor hur länge evangelium hade funnits i England. När han fick höra att det hade funnits i flera hundra år, blev mannen shockad. VA! I flera hundra år har ni haft dessa goda nyheter men bara nu har ni kommit hit för att predika det till oss. Min fader sökte efter sanningen i mer än 20 år och dog utan att hitta det. Varför kom du inte tidigare? 

Nu är det dags för oss att höra ROPET från nationerna som ber oss att komma till dem och predika evangelium om Jesus. 

Jag vill utifrån en välkänd text i Gamla Testamentet peka på vårt ansvar som Kristi Kropp att inte glömma de onådda folkgrupperna. 

Text 2 Kungaboken 6:24-25; 7:1-20 Vi känner till detta Bibel sammanhang. Kungen i Aram (Ben-Hadad) hade belägrat Samaria och situationen i landet var outhärdligt. Det fanns ingen mat och man hade till och med börjat koka sina barn för att äta dem. Fanns det någon räddning? Hur skulle man kunna räddas från denna fruktansvärda situation? 

I denna berättelse ser vi hur Gud ALLTID har en väg ut ur en svår situation och att Han använder svaga människor för att göra det. 

I berättelsen ser vi att de spetälska har två valmöjligheter; antingen kan de gå in genom portarna och dö tillsammans med de andra eller så kan de gå till fiende hären och hoppas på att de skall finna barmhärtighet där. De väljer den sena varianten och börjar sin vandring mot lägret. När de började gå, står det att Herren hade låtit ett dån av vagnar och hästar höras, ett dån som av en stor här (2 Kung 7:6). När de började gå, gjorde Gud ett mirakel så att fiendens armé blev så rädda att de flydde fältet. 

När de spetälska kom in i lägret fann de att det var tomt och det fanns mat, dryck, kläder, guld och silver och de åt för glatta livet. 

Låt oss se vad de säger till varandra, i vers 9 Men därefter sade de till varandra: ”Vi gör inte rätt. Idag kan vi komma med goda nyheter. Men om vi tiger nu och väntar till imorgon, (Samarien kunde inte vänta till morgondagen för då var det för sent) drar vi skuld över oss. Kom så går vi och berättar om det här i kungens hus.” 

På grund av att de förstod att de hade glädjens budskap (evangelium) att berätta för kungen i Samarien dröjde de inte utan gick på en gång. 

De gick och berättade och Samarien var räddat. Om inte de hade gått, skulle Samarien ha dött, även om fiendehären egentligen inte fanns där. De hade ju flytt. I verkligheten var de ju räddade, men de visste inte om det – DE BEHÖVDE HÖRA, FÖR ATT KUNNA BLI RÄDDADE. Om inte de spetälska hade gått 

I denna berättelse ser vi en parallell till den tid vi lever i. Samarien är världen som ännu inte har tagit emot evangelium om Jesus. Samarien är en parallell till Samariens fiender och de spetälska är Kristi Församling. 

Situationen i Världen
1. Hur ser situationen ut i världen idag? - 2 miljarder kristna varav 700 miljoner evangelikala. 1,1 miljard muslimer. 340 miljoner buddister. 340 kinesiska folk religioner. 890 miljoner hinduer. 220 miljoner tribe religioner. 875 miljoner ateister. 17 miljoner judaister. - Kina har 1,3 miljarder människor och man säger att ca 170 miljoner är kristna.

Officiellt finns det 56 folkgrupper i Kina, men inofficiellt är det 495 utav dem är 90 evangeliserade. - Varje sekund går en asiat till helvetet utan att få höra evangelium en gång.  

Givandet till mission sett över världen ser ut så här: 87% av offren går till den egna församlingen. 12% går till arbete bland redan evangeliserade folkgrupper och bara 1% utav pengarna vi ger till mission går till oevangeliserade världen. 

Varför ska vi gå? 
a) Jesus har befallt oss (Matt 28:18-20) Hudson Taylor sade: ”Missionsuppdraget är inte en valmöjlighet utan ett en befallning som vi måste lyda.” Denna befallning gäller inte bara de femfaldiga tjänstegåvorna (apostel, profet, evangelist, herde och lärare) utan var och en av oss som har blivit födda på nytt. Vi skall ta detta evangelium till var och en som vi möter; klass k
ompisar, arbetskamrater, släktingar, grannar, immigranter, och till de folkgrupper som ännu inte hört. 

b) Kristi kärlek driver oss (2Kor 5:14). Vi som har upplevt Jesu kärlek kan inte hålla det för oss själv. 

c) Helvetet är en verklighet – människor går dit (Upp 20:11-15) Det finns bara en väg till Gud och det är genom Jesus Kristus (Joh 14:6). 1. Människan är en syndare (Rom 3:23). 2. Han är på väg till en evig död (Rom 6:23). 3. Genom att tro på Jesus blir man frälst. (Rom 10:9-10) 4. Var och en som åkallar Jesu namn blir frälst (Rom 10:13). 5. För att göra detta måste de HÖRA om Jesus (Rom 10:14). 6. Hur skall de höra? Genom en som predikar. 7. Predikanten måste bli utsänd (Rom 10:14-15). ”Evangelium är bara goda nyheter om det kommer i tid.” – Carl. F. Henry 

d) Det är MIN skyldighet (2Kung 7:9) Vi har läst om de spetälska som sade att ”Men om vi tiger nu och väntar till imorgon, drar vi en skuld över oss.” Ords 24:11-12 Det är din och min skyldighet att ge till andra vad vi har fått. Paulus sade: ”Men jag anser inte att mitt liv har något värde för mig själv. Jag vill endast fullborda mitt lopp och den uppgift som jag har fått av Herren Jesus: att vittna om Guds nåderika evangelium.” Därför betygar jag i dag för er att jag inte är skyldig till någons blod. ”Jag har inte tvekat att predika för er hela Guds vilja och plan” (Apg 20:24, 26-27). 

Avslutning: Vi har sett att världen idag är i behov utav missionärer som kommer till dem och räddar dem från att gå till helvetet. Vi har sett 4 anledningar till att just du skall gå; 1. Jesus har befallt dig att gå 2. Kristi kärlek tvingar dig att gå 3. Om inte du går till dem kommer det finnas stor risk att de går till helvetet 4. Det är din skyldighet att gå. Du kan inte säga att du inte kan, Gud använde spetälska att rädda Samarien. När Paulus mötte Jesus så fick han nya prioriteringar, det som hade varit värt något förut kastade han på skräphögen för att vinna Kristus. Han levde bara för en sak, att fullborda sitt lopp och den uppgift som han hade fått av Jesus: att vittna om Guds evangelium. Du har också ett lopp och en kallelse som Gud vill att du skall fullborda. Kanske just du skall lämna din bekvämlighet här och ge upp någonting för att gå med evangelium till någon folkgrupp som väntar på Jesus? ”Om Gud kallar dig att bli en missionär, försök inte att bli en kung.” Om du finns här och du vet att du har en missions kallelse över ditt liv, men du har inte haft rätt prioriteringar utan valt att följa dina egna önskningar istället för Guds, och idag vill du omvärdera ditt liv och prioriteringar och säga: ”Herre, jag vill följa Dig vartän Du leder mig, om det så leder mig till ett annat land och ett annat folk. Herre, här har Du mig. Jag ger mig helt till Dig.” Då vill jag ge dig en möjlighet att komma fram och vi kommer att lägga våra händer på dig och be för dig. Kanske du är här som känner att Gud kallar dig idag till mission. Du kanske har ett land eller folkgrupp i ditt hjärta eller inte, det är inte viktigt, utan det viktiga är att Gud kallar.

Källor: https://www.thetravelingteam.org/stats
https://joshuaproject.net
Spiritual Secret of Hudson Taylor av Howard Taylor 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vad är den Allsmäktige Guds Kyrka?

”Om någon då säger till er: Se här är Messias, eller: Där är han, så tro det inte. Ty falska messiasgestalter och falska profeter skall träda fram och göra stora tecken och under för att om möjligt bedra även de utvalda. Jag har nu sagt er detta i förväg. Om de alltså säger till er: Han är i öknen, så gå inte dit, eller: Han är i de inre rummen, så tro det inte. Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara. Där den döda kroppen är samlas gamarna” (Matt 24:23-28).  Bakgrund Österns Blixt,  东方闪电 , dongfangshandian,  (också känd som Församlingen, den Allsmäktige Guds Kyrka, Sju Andars sekt etc.) hänvisar till en kinesisk sekt. Gruppen grundades 1989 (andra källor säger 2001) och den kinesiska regeringen säger att de har mellan 3 och 4 miljoner anhängare (Wikipedia).  De menar att Kristus återvänt till jorden under våra dagar som den inkarnerade Allsmäktige Guden, men denna gång inte som en man men som en kinesisk kvinna

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag