Fortsätt till huvudinnehåll

Vi kan ändra trenden att våra kyrkor töms på mötesbesökare.

Läste precis en artikel från refocusing.org, som heter, "The Cold Truth About Why People Aren't Attending Your Church". Där talar de om att kyrkobesökarna blir allt färre i USA enligt en undersökning som Barna gjort.

2010 säger undersökningen att 43% av amerikanarna inte går till kyrkan. Det betyder att 57% går till kyrkan regelbundet. Tänk om vi kunde säga samma sak om situationen i våra kyrkor i Sverige. Jag vet inte ifall någon sådan undersökning gjorts här i Sverige men tror bestämt att det är klart färre som går till kyrkan procentuellt sett här i Sverige än i USA.

I denna artikel tar man kort upp varför detta är fallet. De säger att kyrkans attityd är, "Kom till oss!" och den fungerar inte.

De ställer dessa frågor:
Vilka är de sätt på vilka Gud inbjuder dig för att engagera samhället med en äkta, kärleksfull och bestående gemenskap?
och
Vilka åtgärder har du på plats för att verkligen veta att du gör just detta? 
När vi läser Apostlagärningarna om vad som hände när förföljelsen som uppstod efter att Stefanus blev martyr (Läs Apostlagärningarna 8), läser vi att "de som nu hade skingrats gick omkring och predikade evangeliet" (v.4).  De gick alltså ut och predikade evangelium.

Vi har nog sett att det inte fungerar att inbjuda människor att komma till våra kyrkor. Även om vi ser några personer per år kommer till våra församlingar och tar emot Jesus (speciellt nysvenskar) men om vi verkligen ska få se en folkväckelse komma till stånd här i Sverige borde vi byta strategi.

Man hör ofta frasen, "predika evangelium och måste du, använd ord" och genom detta säger man att det är viktigare att leva ett liv som visar på Jesus än att predika evangelium. Det är självklart att vi måste leva ett liv som speglar Kristus men om de inte hör evangelium så kan de inte bli frälsta (Joh 10:13-15).

Därför tror jag det är viktigt att vi bygger relationer med människor. I Lukas evangelium 10 sänder Jesus ut sina sjuttio för att gå två och två framför honom till varje stad och plats dit han själv skulle komma. Han sa till dem att, skörden är stor men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd. Sedan fortsätter Jesus att ge dem några riktlinjer som de ska följa. I vers 5-6 säger han,
När ni kommer in i ett hus, säg då först: Frid över detta hus. Och om där bor en fridens man, skall den frid ni tillönskar vila över honom.
Exempel på en Fridens Man i Bibeln är: kvinnan vid Sykars brunn (Apg. 4), Sackeus (Lukas 19), Kornelius (Apg. 10), Lydia (Apg. 16), Fångvaktaren (Apg. 16).

Några kännetecken på sådana är att de är öppna för andliga samtal, gästfria och har inflytande över en grupp av människor. 

En god vän, Jim Yost som arbetar som missionär i Sydostasien säger att åtminstone var fjärde person är en Fridens Man. Detta tar han utifrån liknelsen om sådden i Markus 4 och de fyra olika jordmånerna. 

Han säger att det är väldigt viktigt att lära sig att så snabbt som möjligt, helst med en mening säga något andligt för att utröna om den personen du talar med är en Fridens Man. Han startade för lite mer än 10 år sedan tillsammans med 12 vänner, en lärjungaskapsrörelse genom att gå ut till de platser ingen annan ville gå eller kunde gå, till exempel; bordeller, platser där gay människor hängde, rappare, och andra mötesplatser för olika grupper av människor och började dela evangelium med dem och starta DBS (Bibelupptäckargrupper) med dem. De har idag sett över 27,000 döpta personer och över 1,500 församlingar startade. Många av dessa grupper har multiplicerats och är idag 11 generationer. 

En av de viktigaste ingredienserna i den framgång de sett är att de GÅTT ut till de som antagligen aldrig skulle satt sin fot i kyrkan. En annan viktig del i detta är att de alltid startar en DBS grupp bland den grupp de går till. 

Till exempel, om de hittar en Fridens Person bland en grupp av rappare och denna är öppen för evangelium är gästfri och har en grupp av människor som lyssnar på vad han/hon har att säga, dvs, har inflytande över dem börjar de en DBS (bibelupptäckargrupp) bland denna grupp av människor. (De plockar inte ut denna Fridens Man från gruppen och sätter henne/honom i sin kyrka och när denne gått bibelskola i 1 eller flera år sänds han/hon tillbaka till gruppen för att vinna dem.) Efter en tid, tar deltagarna av denna grupp emot Jesus och vill bli döpta och när gruppen har döpts startar man en församling av denna grupp. 

Det finns ju många andra ingredienser i detta som till exempel, coaching, ledarträning osv men vi har inte tid i denna korta bloggpost att gå igenom allt detta. Det kanske kommer i någon senare bloggpost. 

Vad jag vill få fram är att Skörden är stor och om vi vill skörda den, måste vi gå ut och göra allt vi kan för att berätta för dem om Jesus. Använd ord och OM det är så att du får en relation med dem VISAR du även evangelium genom det liv du lever. 

Så, om vi går tillbaka till den där artikeln och den där frågan de ställde, Vilka är de sätt på vilka Gud inbjuder dig för att engagera samhället med en äkta, kärleksfull och bestående gemenskap?
Vad kan vi göra för att etablera gemenskap med de som ännu inte går till kyrkan? Kanske vi kan börja gå till gymmet, eller simhallen eller gå med i en matlagningskurs? Varför inte bli god man för ensamkommande flyktingbarn?

Jag tror att det är möjligt för oss att ändra trenden av att våra kyrkor töms på mötesbesökare. Låt oss tillsammans gå ut och vinna en efter en för Jesus!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag

En ukrainsk hjältinna

  I går fick jag ett samtal från Irina (He Ping). Som vanligt var det glada tillrop och tacksamhet till Gud som formligen sprutade ut från henne. Patrick! Pastor! Patrick!  Först vill jag bara berätta för er litegrann om denna färgstarka kvinna. Gud hade lagt Kina på hennes hjärta när hon var 17-18 års åldern. Men hur skulle hon, som kommer från en liten by i centrala Ukraina få en möjlighet att flytta till Kina? Efter nästan 10 år hörde hon talas om en missionskonferens som vi höll i Vladivostok. Hon skrev och frågade om hon fick komma. "Självklart," sa vi. Vi kände ju inte till hennes situation. Det visade sig att hon inte hade några pengar för att köpa en tur och retur biljett från Kiev-Vladivostok. Då sålde hon mycket av sina tillhörigheter men det saknades fortfarande pengar. Då gav hennes bästa vän henne 100$. Till slut kunde hon köpa en biljett men det räckte endast till biljett, Kiev - Moskva, Moskva - Vladivostok.  För att göra en lång historia kort, (hon håller på a