Fortsätt till huvudinnehåll

Jesus döper i den Helige Ande

Jesus Döper i den Helige Ande

Apg 1:8 Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.

Introduktion: Inom Pingströrelsen har vi fyra avgörande läror som kännetecknar oss; Jesus frälser, Jesus helar, Jesus döper i den Helige Ande och Jesus kommer igen. Jag vill tala idag omatt Jesus döper i den Helige Ande

Dopet i den Helige Ande är:
1. Gud förser oss med kraft,
2. kraft med ett syfte, för att 
3. Ge vidare det du fått. 

I. Gud förser med kraft. 

• Apg 1:8 Men när den helige ande kommer över er, skall ni få kraft… 

1.Gud förser oss med KRAFT.
a) Kraft kan betyda en massa olika saker. Vad för sorts kraft förser Gud oss med?
i) Kraft eller MAKT kan hänsyfta till en nation eller land, som i en världsmakt. 
ii) Kraft kan också betyda AUKTORITET, att ha kontroll, rätt, rätt att handla på ett visst sätt. 
iii) Kraft kan också betyda STYRKA, det är en energi, styrka eller muskel. 
iv) Kraft betyder också FÖRMÅGA, kapacitet, potential.

b) I Nya Testamentet finns det två grekiska ord som båda översätts med ordet kraft.
Ø “exousia” Från detta ord får vi ordet ansträngning” eller utövande. Du kanske tror att detta har någonting att göra med styrka men det har det inte. Exousia” handlar om MAKT OCH MYNDIGHET,

Strongs Konkordans säger så här om exouisa: 1. Rätt att välja, frihet att göra som man tycker (Joh. 1:12 men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn). 2.fysisk och mental kraft: förmåga som man fått. det är den makt som är ges av en person till någon annan (Jesus botar en lam man: Matt. 9:8 När folket såg det, greps de av fruktan och prisade Gud, som hade gett sådan makt åt människor.) 3. Delegerad auktoritet. 

Jesus hade tidigare gett lärjungarna MAKT, det vill säga, exousia” auktoritet till att kasta ut onda andar och hela de sjuka (Matt.10:1). Efter sin uppståndelse talade Jesus om för sina lärjungar att all makt exousia” i himlen och på jorden hade blivit given till honom (Matt. 28:18). När lärjungarna sedan frågade Jesus efter uppståndelsen när han skulle återupprätta riket åt Israel, svarade Jesus, Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin maktexousia har fastställt (Apg. 1:7). 

c) Men det finns en annan typ av kraft som Jesus lovar att lärjungarna ska få som vi hittar i dagens bibelställe, Apostlagärningarna 1:8. 

Ø “dynamis” Från detta ord får vi ordet dynamit. Strongs konkordans förklarar ordet så här: 1. Styrka, kraft och förmåga: a. Inneboende kraft. b. Kraft för att utföra mirakel. c. Stark moral och excellence. 

Lukas. 6:19 Och allt folket ville röra vid honom, eftersom kraft gick ut från honom och botade alla.

Apg. 3:12 När Petrus såg det sade han till folket: "Israeliter, varföär ni förvånade över det här, och varför stirrar ni på oss, som om vi av egen kraft (förmåga) eller fromhet hade gjort att han kan gå?

Apg. 4:33 Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om Herren Jesu uppståndelse, och stor nåd var över alla. 

d) Jesus ville inte att lärjungarna skulle göra något i deras egen styrka och kraft. Jesus ville inte heller bara ge dem exousia” auktoritet eller kraft. Jesus ville att de skulle ha dynamis” kraft som är förmågan att betjäna i den Helige Andes kraft. 

På samma sätt får inte vi tro att vi kan göra något i vår egen styrka och kraft. Vi behöver den Helige Andes dynamis” kraft för att utrusta oss för att göra det som Gud vill att vi ska göra. 

f) Dynamis” kraft är något mer än bara vanlig styrka; det är en förvandlande kraft, man blir aktiverad med en förmåga att göra allt genom Jesus Kristus som styrker dig.

2. Guds givande av kraft tas emot när den Helige Ande kommer över dig.

a) Den Helige Ande kommer och berör den troende på ett övernaturligt sätt. Jesus sa att när den Helige Ande kommer över den troende i kraft kommer det vara märkbart (kraft att bli mina vittnen). Lärjungarna skulle veta när den Helige Ande hade kommit över dem och andra skulle också veta när någon hade blivit berörd av den Helige Ande.

b) Det som beskrivs här i Apostlagärningarna 1:8 är något som skiljer sig från det som händer när en människa blir frälst. När du blir fräst, tar du emot den Helige Ande, det vill säga, den Helige Ande kommer och tar sin boning i den troende. 

c) Efter att Jesus uppstått från de döda gav han sina lärjungar den Helige Ande. Detta var lärjungarnas pånyttfödelse; vid det ögonblicket tog den Helige Ande sin boning i dem.

• Joh 20:22 Sedan han sagt detta, andades han på dem och sade: Tag emot den helige Ande!

d) Dopet i den Helige Ande kommer efter frälsningen. Som vi sa, vid frälsningen kommer den Helige Ande och tar sin boning i den troendes liv men med dopet i den Helige Ande ger Anden dynamis” kraft och förmåga.

e) Det som hände på Pingstdagen förvandlade lärjungarna när de döptes i den Helige Ande. Det förvandlade inte bara deras liv men Guds dynamis” kraft började förvandla världen!

• Apg 2:1-4 När pingstdagen hade kommit var de alla samlade. Då kom plötsligt från himlen ett dån, som när en våldsam storm drar fram, och det fyllde hela huset där de satt. Tungor som av eld visade sig för dem och fördelade sig och satte sig på var och en av dem. Och de uppfylldes alla av den helige Ande och började tala främmande språk, allteftersom Anden ingav dem att tala. 

f) Dynamis” förmåga och kraft kommer när Gud döper oss i den Helige Ande med tecknet beviset” att vi börjar tala i tungor. Gud förser med kraft – Kraft som har ett syfte!

II. Kraft med ett Syfte.

• Apg. 1:8 Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen

1. Dopet i den Helige Ande förvandlar den troende. 

a) Jesus sa att de skulle få kraft OCH BLI hans vittnen. Stryk under de två orden OCH BLI. Jesus tvivlade inte på den förvandling som händer med lärjungarna när de blir döpta i den Helige Ande. 

b) Dopet i den Helige Ande ger dig kraft föATT BLI” det vittne som Gud vill att du ska vara. 

c) Det som lärjungarna upplevde på Pingstdagen är bevis på den förvandling som sker i Andedopet – ATT BLI effektiva Jesu vittnen.

 
ILLUSTRATION: Innan de blev döpta i den Helige Ande hade lärjungarna gömt sig bakom stängda dörrar av rädsla. Men när de blev döpta i den Helige Ande blev de frimodiga och började predika Kristus för folket. Utanpå såg de ut precis som innan men de var förvandlade. De hade blivit förvandlade av Gud till att bli hans vittnen! Petrus står upp med lärjungarna och börjar predika föåhörarna; en del av de samlade hade säkert varit en del som ropat Korsfäst!” åt Jesus några veckor innan. Men när Petrus predikar så ”hugger det till i hjärtat” på dem som hör och 3,000 människor blir frälsta den dagen!

d) Syftet med dopet i den Helige Ande äkraft till förvandling – kraft att bli vittnen. Dopet i den Helige Ande gör mig inte bättre än någon annan kristen men den gör mig till ett bättre vittne och kraft att även bli ett bättre jag. 

2. Syftet med dopet är att förvandla den troende. Syftet är inte att tala i tungor. Att tala i tungor är ett tecken på att vi blivit döpta i den Helige Ande. Att tala i tungor är viktigt eftersom vi då bygger upp vår inre människa (Judas 20). 

a) dynamis” kraft ATT BLI! Jesus betonade att den Helige Andes kraft kommer att komma över dig och ge dig kraft för ATT BLI hans vittne.

b) Det finns många kristna som fokuserar på ”gåvorna – Charismata, men de saknar en förvandling av sin karaktär. Den Helige Ande kommer att ge båda två i en troendes liv – ”gåvorna” och karaktär. 

c) Detta var problemet med församlingen i Korint. De hade alla gåvor manifesterade men saknade Andens frukt.

• 1Kor. 13:1-3  Om jag talade både människors och änglars språk men inte hade kärlek, vore jag endast en ljudande malm eller en skrällande cymbal. Och om jag ägde profetisk gåva och kände alla hemligheter och hade all kunskap, och om jag hade all tro så att jag kunde flytta berg men inte hade kärlek, så vore jag ingenting. Och om jag delade ut allt vad jag ägde och om jag offrade min kropp till att brännas, men inte hade kärlek, så skulle jag ingenting vinna. 

• 1Kor.14:1 Sträva ivrigt efter kärleken, men sök också vinna de andliga gåvorna, framför allt profetians gåva. 

d) Vad är det Paulus säger? Sök båda två. Sök inte bara efter att få de andliga nådegåvorna för att du ska se andlig ut, men låt Andens kraft verka i ditt liv så att ditt liv kan reflektera Guds karaktär. Sök kärlek men sök också nådegåvorna!

3. Gud vill att VI SKA VARA vittnen där våra liv speglar det förvandlade liv vi fått ta del av. 

a) Dessa lärjungar som döptes i den Helige Ande blev en kraftfull gemenskap av troende, som delade gemenskap med varandra, uppmuntrade varandra, betjänade varandra i en kraftfull kärlek.

b) Paulus sa till församlingen i Korint att deras liv var Kristusbrev som var skrivet av den Helige Ande på deras hjärtan (2Kor. 3:3). Någon har sagt att våra liv är den enda bibel som någon kommer att läsa. Lever du ett liv på ett sådant sätt att du ger ett konsekvent vittnesbörd om Andens kraft i dig?

Ex. Jag såg många kinesiska (framförallt) män som kom på söndagsgudstjänsten men de fortsatte att röka, supa och gå till prostituerade. Deras liv speglade inte ett förvandlat liv. Det måste bli en förändring i våra liv som också syns på utsidan. 

c) Den Helige Ande fyller vårt tal. Den Helige Ande ger den troende förmågan att tala ett okänt språk och Anden kommer även ge dig förmågan att dela evangelium på ditt eget språk med de människor som finns runtomkring dig. (Apg. 2:4; 2:14).

I båda fallen i Apostlagärningarna 2 ger Anden Petrus förmåga att tala; först på ett okänt språk och sedan på hans modersmål som de runtomkring honom kunde förstå.

d) Genom dopet i den Helige Ande har Gud försett oss med kraft; kraft med ett syfte att bli en förvandlad människa, ett levande vittne. 

Det är också:

III. Ge vidare vad du fått här och nu och långt borta - varthelst Gud sänder dig. 
• Apg. 1:8 Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns.

1. Gud har fyllt dig med sin kraft och han har även placerat dig där han strategiskt kan använda dig. Du är inte här av en slump - du är här för att ge vidare det du fått. 

a) Ditt andefyllda liv ska börja hemma – Ditt Jerusalem. Din familj borde se en förändring i hur du lever och talar.

b) Dina vänner och arbetskompisar – Ditt Judéen. 

c) Samaria var en plats som judarna hade starka religiösa fördomar mot – ibland måste vi kunna sträcka oss ut mot de vi har fördomar mot för att ge dem Jesus; muslimer, homosexuella osv. De som vi förut inte kunde älska ger Gud oss kraft att älska. 

d) Till jordens yttersta gräns – för judarna var det Rom; för dig och mig kan det vara så att Gud sänder oss till en plats långt borta. 

e) Jesus sa till sina lärjungar att de skulle vänta i Jerusalem på löftet som Fadern skulle sända. Gud har nu utgjutit av sin Ande och vi borde göra precis som lärjungarna gjorde: ta emot den Helige Andes dop idag med det åtföljande tecknet att tala i tungor. Om du behöver ett nytt fräscht påfyllnad av Anden idag, ta emot. 

IV. Hur kan du ta emot dopet i den Helige Ande? 

• Joh. 7:37-39 På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus och ropade: Om någon törstar, så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger.” Detta sade han om Anden, som de skulle få som trodde på honom. Ty Anden hade ännu inte blivit utgjuten, eftersom Jesus ännu inte hade blivit förhärligad. 

1. Kom törstande!

a) Jesus tvingar sig inte själv på dig. Jesus sa, Om någon törstar.

b) Vad är din längtan idag? Är du törstig? Låt Jesus stilla din själs törst.

2. Kom till Jesus!
a) Jesus sa, Om någon törstar, så kom till mig och drick” Kom till Jesus.

b) Du kommer inte till en särskild kyrka, eller rätt bänkrad. Kom till Jesus. Sök inte gåvan men sök den som ger gåvan. 

3. Tro att gåvan är för dig. 

a) Jesus sa, Om någon törstar, så kom till mig och drick. Den som tror på mig...” 

b) Jesus sa att han var villig att ge levande vatten till var och en som kom till honom för att dricka. Dopet i den Helige Ande är för dig; Gud vill döpa dig här och nu

5. Be Jesus att fylla dig.

a) Jesus sa, “Om någon törstar, så kom till mig och drick.  Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, SOM SKRIFTEN SÄGER…”

6. Förvänta dig att tala i tungor- Jesus kommer att fylla dig precis som han lovat.

a) Jesus sa,  Om någon törstar, så kom till mig och drick.  Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger.

b) Jesus sa inte att det kanske kommer att hända utan att det kommer att hända!  Apostlagärningarna visar oss att tecknet på att någon tog emot Anden var att de började tala i tungor. Förvänta dig att detta också kommer att hända för dig. 

7. Var inte rädd – ta emot!

Slutsats: Dopet i den Helige Ande är:
1. Gud förser med sin kraft,
2. Det är en kraft som har ett, och det är en 
3. planerad placering av kraft.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag

En ukrainsk hjältinna

  I går fick jag ett samtal från Irina (He Ping). Som vanligt var det glada tillrop och tacksamhet till Gud som formligen sprutade ut från henne. Patrick! Pastor! Patrick!  Först vill jag bara berätta för er litegrann om denna färgstarka kvinna. Gud hade lagt Kina på hennes hjärta när hon var 17-18 års åldern. Men hur skulle hon, som kommer från en liten by i centrala Ukraina få en möjlighet att flytta till Kina? Efter nästan 10 år hörde hon talas om en missionskonferens som vi höll i Vladivostok. Hon skrev och frågade om hon fick komma. "Självklart," sa vi. Vi kände ju inte till hennes situation. Det visade sig att hon inte hade några pengar för att köpa en tur och retur biljett från Kiev-Vladivostok. Då sålde hon mycket av sina tillhörigheter men det saknades fortfarande pengar. Då gav hennes bästa vän henne 100$. Till slut kunde hon köpa en biljett men det räckte endast till biljett, Kiev - Moskva, Moskva - Vladivostok.  För att göra en lång historia kort, (hon håller på a