Fortsätt till huvudinnehåll

Är Mission viktig?

Är mission föråldrat? Behövs mission? Är det fortfarande relevant att vi sänder ut missionärer till att nå andra folkslag med evangelium? Kallar Gud fortfarande enskilda kvinnor och män till mission? 
Jag vill i denna text förklara att mission absolut inte är föråldrat utan att Gud fortfarande har en längtan att människor från varje etnisk folkgrupp ska få en chans att höra om Hans kärlek till dem och därför kallar han fortfarande män och kvinnor till mission. 
För dig som tycker det är oklart med vad mission är, så handlar mission om att varje troende är kallade att ta evangelium om Jesus Kristus till varje folk, stammar och språk. Det handlar om Missionsbefallningen som Jesus gav till sina lärjungar strax innan Han lämnade denna jorden för att stiga upp till sin Far i himlen, "Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar! Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andes namn och lär dem att hålla allt vad jag har befallt er...." (Matt 28:19-20). Han kallar oss att gå ut i hela världen och göra lärjungar av folken. 
I Apostlagärningarna 1:8, "Men när den helige Ande kommer över er, skall ni få kraft och bli mina vittnen i Jerusalem och i hela Judeen och Samarien och ända till jordens yttersta gräns." indikerar Jesus att detta arbete skulle börja hemma i vårt samhälle och spridas därifrån. Men det handlar inte om att vi först måste slutföra arbetet hemma innan vi kan gå vidare till nästa stad och nästa land. Coca Cola har ett devis, "Tänk globalt, agera lokalt" och jag tror att vi måste tänka på ungefär samma sätt. Om vi endast tänker lokalt så kommer vi aldrig att börja agera globalt. 
Ibland är det så att vi har ett för snävt tunnelseende så att vi inte ser något annat än vår egen plats. Vi tror inte att vi är kallade till mission utan att detta är till för ett fåtal människor. Men jag vill påstå att även om vi inte är känner oss kallade att flytta till ett annat land eller ett annat folkslag så är vi alla kallade till mission. 
Mission är inte ett av alla program i våra kyrkor. Mission måste vara själva syftet med allt vi gör i vår kyrka. Då menar jag att allt vi gör i våra kyrkor måste vara att människor ska bli Jesu lärjungar. Syftet med vår kyrka måste vara mission. 
Jag vet inte vad mission innebär för dig och ifall du tycker det är viktigt. Vi kunde nog alla bli bättre på att förkunna evangelium om Jesus Kristus där vi befinner oss. 
I denna bloggpost där jag möter den här frågan om "behövs mission" vill jag ge en uppmaning till handling. En uppmaning till en personlig medverkan i Guds plan att nå hela världen med evangelium. Efter det ska jag ge dig några prakiska idéer om hur du kan vara personligt inblandad i Guds mission. 
Kommer du ihåg Missionsbefallningen? Jesus sa att vi skulle gå ut och göra lärjungar av alla folk. I Markus 16:15 står det så här, "Gå ut i hela världen och predika evangelium för hela skapelsen." Det här är vad mission handlar om. Det handlar om att du och jag tar evangelium till hela världen, till alla folk. Detta är den befallning som Jesus gav till alla sina lärjungar. James Hudson Taylor som var mission i Kina myntade detta uttryck, "Missionsbefalningen är inte ett val man överväger utan en befalling att åtlydas." 
Jesus sa i Matteus 24:14 i sammanhanget när han talar om tidens slut, “Och detta evangelium om riket skall predikas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk, och sedan skall slutet komma.”
Jag vill notera några viktiga saker i denna vers. 
Jesus sa att evangeliet som vi delar är "om riket". Evangelium är Guds rike. Det talar om Guds välde att i det riket är det Han som bestämmer. Det handlar om Guds Son. Det handlar om Hans triumferande död, begravning och uppståndelse. Han dog på korset för dina och mina synder. Han betalade priset för varje människa. Han övervann synd, helvete och graven. De Goda Nyheterna som vi predikar handlar inte om oss. Evangelium om Riket handlar om den triumferande, styrande, högste Guden! 
Jesus sa att denna mission kommer en dag att avslutas. Den kommer att fullbordas. "Och detta evangelium om riket skall predikas..." När du ser ordet "skall" i Bibeln så betyder det ett löfte som kommer att ske. Det kommer att hända. Men det är upp till dig och mig att välja om vi vill vara en del av det eller inte. Om vi är olydiga mot Gud när det handlar om att fullgöra vår mission, är det vi som gör ett misstag och inte Gud. 
Jesus sa att missionen handlar om alla etniska folkgrupper. Ordet nation har översatts från det grekiska ordet "ethnos" varifrån vi får ordet etniska folkgrupper. Det inbegriper alla folkgrupper i hela världen. Det talar inte om politiska stater som Ryssland eller Sverige utan om varje individuell folkgrupp som skiljer sig åt från andra grupper i kultur och språk. Till exempel bor det i Sverige många olika folkgrupper: samer, finnar, irakier, kineser och de som är nationellt svenskar etc. I Världen säger man att det finns ungefär 17000 olika folkgrupper och av dem är ca 10500 folkgrupper nådda med evangelium. Det betyder att ungefär 6500 folkgrupper är onådda. 
Det kanske inte är realistiskt för dig och mig att nå varje enskild människa i varje folkgrupp med evangelium men vi kan absolut nå varje folkgrupp med evangelium.  Det är detta uppdrag som kan slutföras och när det har slutförts säger Jesus att slutet kommer. 
Låt mig även lägga till en sak som vi ser i Matt 24:9 "Då skall man utlämna er till att misshandlas och dödas, och ni kommer alla att bli hatade av alla folk för mitt namns skull." 
Jesus sa att lidande kommer att vara priset och sättet att uppfylla Missionsbefallningen. Vi talar inte så mycket om lidande och förföljelse i våra kyrkor och på våra konferenser. Kanske det är för att göra tröskeln låg för människor för att göra det enklare för dem att komma till oss och bli en del av oss. Vi har presenterat kristendomen som enkel och där vi kommer bort från alla problem. Men Jesus döljde aldrig det faktum av att följa Honom innebär ett kors att bära. Lärjungaskap handlar om att dö. Dö bort ifrån sig själv och leva för Jesus (och för andra). I frälsningen och presenterat genom vårt dop dör vi från oss själva och uppstår i ett nytt liv med Jesus. Vi erkänner Jesus inte bara som Frälsare utan också som Herre. I helgelsen som pågår under hela vårt liv här på jorden dör vi från oss själva och blir mer lik Jesus. Men det är också många som dör för evangelium och Jesus och däri fullföljer Guds syfte för sitt liv. 
Lida är kanske kostnaden vi får betala för att tjäna Gud. Men det kan också vara sättet Gud använder för att utföra sitt arbete. Jesus sände oss inte ut som får bland får utan får bland vargar. 
Är Mission viktigt? 
Det är viktigt för Gud - när Adam föll gick Gud ut för att leta efter honom. När mänskligheten var förlorad och utan hopp i denna världen sände Gud sin Son. Gud offrade inte sin Son för att han tyckte att det var roligt - Jesus dog en fruktansvärd död och fick utstå tortyr och plågor innan dess och det gjorde han villigt eftersom frälsningen är viktigt för Gud. Jesus sa, "Ty Människosonen har kommit för att uppsöka och frälsa det som var förlorat" (Lukas 19:10) - det är viktigt för Gud. 
Det är viktigt för lärjungar - Om du och jag är seriösa om anledningen till varför vi är - om du är trött på att bara leka kyrka och leka kristen och vill leva för något som verkligen betyder något - om du är en lärjunge som är redo att göra andra lärjungar då är mission viktig. Om du bryr dig om Guds ära, var människor ska spendera evigheten, om du bryr dig om att vara lydig Guds kallelse, då är mission viktig. 
Det är viktigt för dem i dödsriket - kommer du ihåg berättelsen om den rike mannen och Lasarus i Lukas 16? Den rike mannen bad Abraham att ge honom något för att svalka sig i dödsrikets eld. Han led och befann sig i plågor. Abraham svarade att det fanns ingenting han kunde göra. Han hade gjort sitt val och nu skulle han plågas i evighet för att ha förkastat Kristus. Medan denna man plågades svårt tänkte han på sina bröder och sin familj som fortfarande levde och han bad att Abraham skulle sända någon till dem för att varna dem. Här ser vi en man i dödsriket som har ett missionärshjärta men det var försent. 
Mission är viktigt för Gud, för Jesu lärjungar och för människor i dödsriket men är det viktigt för dig och mig? Det är ju endast vi som känner våra egna hjärtan och kan besvara den frågan. 
För något år sedan besökte jag en plats i Kina. En mycket viktig och central plats för buddhister. Det bor cirka 1500 buddhister i denna stad och det mesta som sker centrerar sig omkring den buddhistiska religionen. Det finns ett väldigt stort tempel och varje dag går och prostrerar runt detta tempel för att kunna förtjänta meriter. Vi träffade en kinesisk man som gått i tidig pension och flyttat hit för att han skulle försöka förtjäna merit inte bara för sitt eget liv utan också för sina familjemedlemmars liv. Tänk dessa människor som går omkring i ett mörker och de lever ett helt liv för att försöka förtjäna något som kan utsläcka deras liv. Du och jag har sanningen och vi behöver gå till dem och förkunna för dem att Jesus har övervunnit mörkret. Han har betalat priset för att de inte ska behöva förtjäna något som de ändå inte kan betala. 
Men kanske du eller jag inte har möjlighet att gå till just detta folk. Kanske vi inte får möta tibetaner eller butaneser men varje dag har vi möjlighet att interagera med människor vi möter i affären, trapphuset, på discgolfrundan, på sonens eller dotterns fotbollsmatch. Många av dessa människor är också förlorade och utan hopp i denna världen men de är också älskade av Gud och han vill möta dem och förlåta dem. Om mission är viktigt för oss, då kan vi visa detta på flera olika sätt. 
1. Dela din tro - tala om för människor vad du tror. Dela evangelium om riket med dem. 
2. Dela ditt liv - det enda riktiga sättet att vara en lärjunge är att vara en lärjungaskapare - exemplifiera din tro. 
3. Be
4. Ge (En bra organisation att stödja är IBRA
5. Gå
6. Gå en missionsskola eller missionskurs. En kort missionskurs är Kairoskursen. Information här: www.kairoskurs.se 
Må Gud hjälpa oss att vara ett folk som bryr sig om hans frälsningsarbete i världen. Detta är ju anledningen till varför vi är här. Kom ihåg att mission är inte en av alla våra olika verksamheter - det är vårt syfte. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De vågar tro

Du som arbetar med sjuka vet alltför väl att lidandet är något som hör livet till. Jag tänker med kärlek på alla kristna som har fått lida. Deras smärta är ett levande offer. De har lidit ödmjukt, i tysthet och i hemlighet, och deras lidanden har burits fram i bön inför vår osynlige Gud. Men samtidigt är deras lidanden den verklighet på vilken vår värld vilar - därför att utan Golgata skulle världen vara förlorad - Frantisek Lizna D en här boken som blev utgiven av EFS-förlaget 1986 berättar historien från våra bröder och systrar i Östeuropa. Här ger ett 40-tal kristna från olika samfund sina personliga vittnesbörd om deras vandring med Jesus i en region där den officiella ateismen regerade.  Författare är Phiilip Walters, forskningsledare vid Keston College och frilansjournalisten Jane Balengarth.  I predikningar, dikter, vittnesbörd och berättelser från ortodoxa, katolska, protestantiska präster och pastorer får vi lära känna hur det var att lida för sin tro under en kommunistisk o

Tack Team i Norr för allt som du har betytt för mig och tusentals andra! Team i Norr 25 år!

Den 15 augusti, 2015, kommer vi att fira Team i Norrs 25 årsjubileum i Betelförsamlingen, Rosvik! Richard Hultmar har skrivit ett utmärkt blogginlägg om detta jubileum. Här kan ni läsa det. Jag tänkte skriva något också om detta eftersom jag är så otroligt tacksam för den tid som vi fått vara en liten del av denna rörelse. Det blir nog ett ganska långt inlägg eftersom det hänt så mycket som berört oss. Jag blev med i Team i Norr i början av 1993. Jag hade varit frälst i ungefär 2 år och var så tacksam till Gud och Jan Zetterlund att jag fick vara med i teamet. Jag skulle ju hellre varit med i något av teamen som bodde i Ryssland men var glad att få tillhöra teamet med Ted Nilsson. Vi skulle ha vår bas i Rosvik, och jobba praktiskt med olika arbeten. (På påsklovet 1992, hade jag åkt med på ett läger till Kirovsk, Ryssland. Kommer ihåg hur vi precis åkt igenom den finska tullen i Raja-Jooseppi, och satt och väntade på att få gå ut genom den ryska gränsövergången. Jag

En ukrainsk hjältinna

  I går fick jag ett samtal från Irina (He Ping). Som vanligt var det glada tillrop och tacksamhet till Gud som formligen sprutade ut från henne. Patrick! Pastor! Patrick!  Först vill jag bara berätta för er litegrann om denna färgstarka kvinna. Gud hade lagt Kina på hennes hjärta när hon var 17-18 års åldern. Men hur skulle hon, som kommer från en liten by i centrala Ukraina få en möjlighet att flytta till Kina? Efter nästan 10 år hörde hon talas om en missionskonferens som vi höll i Vladivostok. Hon skrev och frågade om hon fick komma. "Självklart," sa vi. Vi kände ju inte till hennes situation. Det visade sig att hon inte hade några pengar för att köpa en tur och retur biljett från Kiev-Vladivostok. Då sålde hon mycket av sina tillhörigheter men det saknades fortfarande pengar. Då gav hennes bästa vän henne 100$. Till slut kunde hon köpa en biljett men det räckte endast till biljett, Kiev - Moskva, Moskva - Vladivostok.  För att göra en lång historia kort, (hon håller på a